Hírek

2015.10.01. 15:52

Idén drága a tűzifa - Sokat spórolhatunk, ha hagyjuk kiszáradni a fát

Körkép - Hamarosan kezdődik a fűtési szezon. Főleg a kisebb településeken még ma is rengetegen használnak tűzifát.

Gyuricza Ferenc

Nemcsak azért, mert az ország egyik legerdősebb térségének számító Zalában relatíve könnyebben hozzá lehet jutni a tüzelőhöz, hanem a viszonylagos olcsósága miatt is. Ugyanakkor közel sem mindegy, hogy téli tüzelőnket mikor szerezzük be. A fűtőérték ugyanis elsősorban nem a fajtától függ, hanem a fa szárazságától. A sokéves gyakorlat azt mutatja, hogy tűzifára júliustól szeptemberig mutatkozik a legnagyobb kereslet, ám sokan az utolsó pillanatra hagyják a vásárlást. Az októberben jelentkező igényeket már csak nehezen, vagy egyáltalán nem tudják kielégíteni a kereskedők. Megoldást jelenthet a brikett, ami ugyan drágább, de nagyobb a fűtőértéke, s kevesebb vele a munka.

Báger László tüzelőt hasogat a szentgyörgyvölgyi többfunkciós szolgáltató központ udvarán. Nem mindegy, hogy milyen fát használunk, mint ahogy az sem, hogy mennyire szárítjuk ki (Fotó: Gyuricza Ferenc)

Vass Domonkos tűzifa-kereskedő Zalába is nagy tételben szállít árut. Mint mondja, idén kifejezetten drága a tűzifa, de még így is olcsóbb azzal fűteni, mint gázzal.

– Ha a piaci árakat tekintjük, akkor a legtöbb erdészetnél most a szállítástól függően 23-26 ezer forint egy erdei köbméter hasított keményfa – mondta. – Ez ténylegesen 1,7 köbméternek felel meg, mert a kitermelés során a fákat egy méter hosszúságúra vágják, s ezekből 1,7 méter magasságú rakatot készítenek.

Vass Domonkos azt mondja: egy családi ház esetében a lakás méretétől, a fűtött helyiségek számától, továbbá a fűtésre szolgáló berendezés hatásfokától függően körülbelül 10-15 köbméterrel számolhatunk. Az viszont szinte majdnem mindegy, hogy mit használunk tüzelőnek, az a fontos, hogy száraz legyen. A legnépszerűbb fafajták közé tartozik a bükk, a gyertyán, a tölgy és a cser, bár ez utóbbi kettőnek hosszú a száradási ideje, amit ugyancsak célszerű figyelembe venni. Zala megyében viszonylag nehezebb akáchoz hozzájutni, de az is kedvelt tűzifa, ráadásul nedvesen is jól ég.

– Aki jó minőségű tűzifára vágyik, az jól teszi, ha már tavasszal megvásárolja – sorolta tovább Vass Domonkos. – Egy kellően szellős tárolóban két-három hónap alatt megfelelően kiszárad.

– Nagyon kevés ma a piacon a tűzifa, elsősorban azért, mert nem vágják az erdőket – mondja a zalalövői Horváth Károly, aki évek óta foglalkozik kályhakész tűzifa kereskedelmével. – Ezért az idei évben mi is átálltunk brikettre, aminek jobb a fűtőértéke, és nem is kell vele annyit dolgozni.

Horváth Károly hozzátette, a magyar piac nagyon sajátos, a vásárlók jelentős része ugyanis nem tervez előre, akkor akarja a tüzelőt megvenni, amikor az előző évi készletből teljesen kifogyott. Márpedig természetes úton kiszárított fát ősszel nem lehet vásárolni. A mesterséges szárítás pedig jelentősen megdobja az árat, akár 30 százalékkal is drágább lehet az így szárított fa. Az pedig már biztosan nem éri meg.

– Magyarországon azonnal fűteni akar mindenki a frissen vásárolt fával – magyarázza. – Tessék megnézni Ausztriát, ott évekig felhasogatva tárolják, s csak utána használják a tüzelőt.

Általános tapasztalat, hogy az 50 százalékos víztartalommal rendelkező, frissen vágott fa fűtőértéke körülbelül fele az ugyanolyan fajtájú, ám jól kiszárított tűzifának. Ha tehát nyers fát használuk, annak a rossz égési hatásfoka miatt jóval többet fizetünk. Arra is érdemes figyelni, hogy a friss vágású tölgy vagy bükk tűzifát szinte képtelenség lángra lobbantani. Erre csak az akác és a gyertyán alkalmas.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!