Hírek

2016.09.25. 12:56

Idén is elűzték a ludvérceket

Valkonya – Hiába csörgették láncaikat a rossz szellemek, a falu lakóinak a tábortűz, a lámpások fényénél az idén is sikeresen elűzni a ludvérceket.

Pásztor András

Valkonyán csupán hat évvel ezelőtt elevenítették fel a ludvérc űzést, mégis a mítosz köré épült egész napos programsorozat hatalmas népszerűségnek örvend. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy szombaton szó szerint keresni kellett a parkolóhelyet a kicsiny faluban.

– A faluban még az 1950-es években is élt a hiedelem, miszerint a környéken ludvércek élnek, s ezeket a rossz, ártó szellemeket időről-időre elkergették a határból az emberek – mesélte Hatala Gábor, a település polgármestere, aki hozzátette: a ludvérc űzés a falu legnagyobb rendezvénye, mely alkalmával a szomszédos településekről is sok vendéget fogadnak.

Vendégekből és barátokból bizony nem volt hiány, sokan a főzőversenyre is neveztek.

A ludvércek (középen) nem sokáig bírták a tábortűz melegét és a vakító lámpások fényét, így ezúttal is eliszkoltak a falu határából  Fotó: Gergely Szilárd

– Ezúttal halászlét készítettünk, tettünk bele pontyot, keszeget, kárászt és amurt is – mutatta a kondért Tóth Imre, a rigyáci csapat vezetője, aki megjegyezte: a két kis falu között évtizedes a baráti kapcsolat, így minden alkalommal megtisztelik a rendezvényt.

A közös főzésen túl, egy másik hagyományt is ápolnak a helyiek, ilyenkor rendezik ugyanis az intergalaktikus szabadstílusú ludvérctojás hajító bajnokságot, mely versenyre az idén is férfiak és nők tucatjai jelentkeztek. A 4.6 kilós, fából készült tojást az idén a borsfai Somodi István hajította el a legmesszebb, míg a női mezőnyben a címvédő becsehelyi Musits Melinda diadalmaskodott.

– Az az igazság, hogy nagyon is értek a tojásokhoz – mondta hangos kacajjal a női mezőny bajnoka, aki azt is elárulta: az idén új technikával, hátrafelé dobott, így vélhetően ez hozta meg a sikert.

– A ludvércektől nem kell ám félni, nem is olyan csúnyák, mint azt sokan gondolják – nyugtatott a 8 éves Németh Veronika, aki a ludvérc űzés titkát is elárulta. – Nem tudom pontosan, hogyan is csinálják, de itt a felnőttek mindig leülnek a tábortűz köré és borozgatnak és utána azt mondják, hogy elűzték a szellemeket – adott pontos képet a szertartásról a kislány.

A ludvérceket egyébként valóban elűzték a falu határából, ám azt nem lehet tudni, hogy a kobzosok muzsikájától vagy a tábortűz és a lámpások fényétől rezeltek-e be a szellemek.

A rendezvényen részt vett Cseresnyés Péter államtitkár is, aki úgy vélekedett: a Valkonyához hasonló kistelepülések megmaradásának egyik záloga lehet, ha egyedi, ötletes programokkal rukkolnak elő, hiszen ilyenkor sok vendég érkezik a településre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!