Hírek

2015.11.23. 13:22

Idős embereket fosztottak ki - négymillió forintnál is többet zsákmányoltak

Zalaegerszeg – Idős emberek kifosztásával négymillió forintot meghaladó összeghez jutott pár hónap alatt az a két középkorú kaposvári férfi, aki ellen a napokban emeltek vádat.

Arany Gábor

A vádiratba foglaltak szerint a büntetett előéletű, 53 éves D. Attila és a szintén börtönt járt, 44 éves B. Sándor 2014. december elején jutott arra az elhatározásra, hogy idős, rossz egészségi állapotban lévő emberek pénzét szerzi meg. A módszerük általában az volt, hogy autóval az országot járva idős emberekhez csöngettek be és az önkormányzat dolgozójának adva ki magukat igyekeztek áldozatuk bizalmát elnyerni. Legtöbbször D. Attila ment be az idősekhez, pár helyen azonban „munkatársaként” megjelent B. Sándor is és ketten szabadították meg félretett pénzüktől az áldozataikat.

A tavaly decembertől ez év március közepéig tartó sorozatban, a lebukásukig nyolcszor próbálkoztak, hét alkalommal jártak sikerrel és négymillió forintnál többet kaparintottak meg.

Néhány az esetekből. Csongrádban tavaly december 8-án a 83 éves asszonyhoz D. Attila azzal állított be, hogy az önkormányzattól jött, pénzt hozott, de mielőtt átadná, mutassa meg a nyugdíjszelvényét. Ekkor a néni elővette azt az éthordót, amiben a papírjait és félretett 100 ezer forintját is tartotta, majd kiment a mosdóba. Mire visszaért, a hívatlan vendége távozott a pénzzel. Több településen azzal toldotta meg a „pénzt hozott az önkormányzattól” mesét, hogy elővetette a régi 10 ezer forintos bankjegyeket, mondván, azokat kivonják a forgalomból, ezért kicseréli. Ezzel sikerült a félretett pénzek helyét kilesni, majd áldozatai figyelmetlenségét kihasználva, elemelte a pénzt. Tar településen 600 ezer, Kunszentmártonban 630 ezer, Lajoskomáromban 140 ezer forinthoz jutott a duó. Rádon pedig egymillió forintnál is többet szereztek. Itt is az önkormányzati mesével férkőztek áldozatuk bizalmába, aki megmutatta nekik összes a pénzét, amivel ők villámgyorsan távoztak. Egyedül Kemenesmihályfán sültek fel, itt a D. Attila a 91 éves férfinak azt mondta, 35 ezer forintot hozott neki az önkormányzattól, majd elkért a személyi igazolványát. Ez után pedig 10 ezer forintos bankjegyeket kért tőle ellenőrzésre, amit a bácsi a megtakarított pénzéből elő is vett, majd a zsebébe süllyesztett. Közben B. Sándor is megjelent és bement a szobába kutatni, de a bácsi ekkor már ráunt a huzavonára, és elküldte a két férfit, így őt nem tudták meglopni.

A megyei főügyészség sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba közölte, a két férfi ellene több rendbeli kifosztás miatt emelt vádat az egerszegi ügyészség.

Címkék#kifosztás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!