A szociális akták mintegy ötöde vándorol a járáshoz

Időskorúak járadéka, alanyi jogú ápolási díj és közgyógyellátás...

2013. január 08., 16:23 szerző: Szabó Judit
komment
Zalaegerszeg - A polgármesteri hivatal népjóléti osztályától az ügyek mintegy húsz százaléka kerül át a járási hivatalhoz, tudtuk meg a változásokról szót ejtve Hardubé Judit osztályvezetőtől.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Az osztály  neve (szociális és igazgatási osztály lett) és az elhelyezése (az Ady utcai óvoda épületébe költözött) egyaránt  megváltozott év elején, az ügyfélfogadási rendjével és a feladatkörével együtt. Az első tapasztalatok szerint az ügyfelek könnyen rátaláltak   az új helyszínre, de vannak ügyek, amelyekben már a járási hivatalt kell keresniük.

Hardubé Judit osztályvezető elmondta, hogy a pénzbeli ellátások közül az időskorúak járadékával és az alanyi jogú ápolási díjjal kapcsolatos ügyek kerültek az önkormányzatiból az állami szférába, a járási hivatalba. A természetbeni juttatások közül pedig az alanyi jogú és a normatív jellegű  közgyógyellátás, és az egészségügyi szolgáltatásra  jogosultság ügyében kell a járáshoz fordulni.

Az utóbbi azokat érintheti, akikek nincs biztosításuk. - A jogszabályok szerint folyik az iratok és a nyilvántartások átadása a járási hivatalnak, s szeretnék megnyugtatni mindenkit, hogy az ügyeket ugyanúgy  intézik, mint mi, az előzményeket is fogják látni - mondta az osztályvezető.

 

 

Már az Ady utcában intézi a városi szociális ügyeket Cseke Gábor, Szalay Gyula és Salamon Anett (Fotó: Pezzetta Umberto)


- Az ügyfeleknek a  szociális támogatásokra való  jogosultságukat sem kell megújítaniuk  az év eleji változás miatt. Csak akkor kell intézkedni, ha lejár a jogosultság,  közgyógyellátás esetén két év elteltével. Akkor már a járási hivatalba kell menni a Kazinczy térre,  a zalaegerszegi lakosoknak is.

A népjóléti osztály ügyiratforgalmának  körülbelül 20 százalékát tették ki az államhoz került akták. A támogatások utalását év elején még az önkormányzatok végezték, a decemberi ellátásokat január ötödikéig kellett kiküldeniük. Így a  járási hivatalnak még egy hónapja van a felkészülésre, de februárban már ez a szervezet gondoskodik   az utalásokról.

Hardubé Judit elmondta, hogy a polgármesteri hivatal szervezeti rendszerében is  történt változás,   amelyről a decemberi közgyűlés döntött. Azóta az is kiderült, hogy  az   okmányirodát nem mindenestől  rendelték a jogszabályok a járásokhoz,   a   lakcímnyilvántartás az önkormányzatoknál maradt.

Egyelőre nehéz megbecsülni, hogyan alakul  a szociális  osztály idei ügyfélforgalma, ez  nagy mértékben függ a városlakók szociális helyzetétől. Az osztályvezető arra számít, hogy hamarosan a  Flextronicsból elbocsátott ügyfelek is segítséget  kérnek, ha lejárnak a  különféle,  három hónapra nyújtott,  biztosítási alapú támogatásaik.Vannak ügyfelek, akik egyszerre többféle szociális támogatást vesznek igénybe, így előfordulhat, hogy nekik az önkormányzati és a járási hivatalban is lesz dolguk. A tervek szerint azonban tavasszal úgy változnak a jogszabályok, hogy  bármelyik hivatalhoz beadhatják a kérelmüket, és  az egyik  átküldi a papírt a másiknak, ha az az illetékes.

 
Szabó Judit

2013. január 08., 16:23 szerző: Szabó Judit

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...