Hírek

2015.07.21. 15:07

Így kezelnék a munkaerőhiányt a Balatonon

Balaton – A szakképzett munkaerő hiányáról, a térség gasztronómiai kínálatáról az elmúlt időszakban sok hír jelent meg az országos médiában.

Keszey Ágnes

Lapunkban is foglalkoztunk azzal, hogy több szakmai szervezet szerint már az elmúlt években – s különösen az idei szezonban – nehezebben találnak szakképzett munkaerőt a balatoni vendéglátósok, ám azért sok helyen vannak olyan dolgozók, akik nyárról-nyárra visszatérnek ugyanoda dolgozni. A Balatonnal kapcsolatos, az országos médiában megjelent negatív hírekre közös közleményben reagált a Magyar Turizmus Zrt., a Balaton Fejlesztési Tanács, a Balatoni Szövetség és a Balatoni Kör. A szervezetek támogatják a Balatoni Kör által kezdeményezett Év Strandbüféje és Balaton Séfje versenyt – ezek véleményük szerint pótolhatják a hiányzó szakmai elismerést.

A Magyar Turizmus Zrt., korábban kiadott közleményében úgy fogalmazott, hogy minden olyan, valóságalapot nélkülöző közlés, amely rontja a Balatonról alkotott pozitív képet, nemzetgazdasági szinten mérhető károkat okozhat, így kerülendő. A szervezet kiemelte: a Balaton továbbra is az első számú belföldi úticélunk, népszerűsége töretlen. A négy szervezet által közösen kiadott közlemény kapcsán az MT ZRt. érdeklődésünkre közölte, hogy a hároméves középtávú stratégiában (2015-2017) a Balaton Európa legbiztonságosabb, könnyen elérhető úgynevezett. „short-break" úti céljaként jelenik meg.

„Nagy hangsúlyt kap a turisztikai kínálat számos eleme, a Kék Hullám Zászlót kiérdemelt, magas színvonalat képviselő strandoktól kezdve, a balatoni gasztronómiát újragondoló bisztrókon és borteraszokon át az új látogatóközpontokig, kerékpárútvonal szakaszokig, a nívós rendezvényekig vagy éppen a kiváló vízminőségig"– fogalmazta meg asz MT Zrt.

Helyi alapanyagok, s minőségre törekvés a beach food mozgalom lényege, melyben díjat is alapít a Balatoni Kör. Képünkön Juhász Tamás pincér egy keszthelyi vendéglátóhelyen. Fotó: Keszey Ágnes

A dokumentum szerint a Balatoni Kör által kezdeményezett Év Strandbüféje és Balaton Séfje díjak megteremthetik az eddig hiányzó szakmai elismerés fórumát. A díjakat először jövőre adják át, ám a Balatoni Kör már idén díjazni fogja a legjobb strandételt, az Év Bach Foodját.

– A szakmai elismerés maga után vonhatja az anyagi elismerést, hiszen az elismert szakemberek talán nem ugyanazért a fizetésért tudnak elhelyezkedni, mint egy kevésbé jó szakács – emelte ki Kardos Gábor, a Balatoni Kör elnöke. – Az árszínvonalat el kell kezdeni feljebb húzni, de azt csak akkor lehet, ha a minőség mögötte van. Én azt gondolom, hogy két vagy három vendégkörről kéne beszélni és a nekik megfelelő szolgáltatást kell nyújtani. A Balatonnál van egy elitebb vendégkör és a nekik megfelelő szolgáltatások is megvannak. A középrétegeknek kell újat nyújtani. Nem kell ahhoz feltétlenül csúcsétterembe menni, hogy jót kapjunk, de biztos, hogy nem fogjuk filléres áron megkapni a jó minőséget. A balatoni kínálaton a középrészt kell erősíteni, mert ez adja a balatoni vendéglátás gerincét – véli az elnök.

A problémát, hogy sok szakember külföldre megy dolgozni, a szakemberek szerint a béremeléssel lehet orvosolni. Ám ezt a működési költségek és járulékok mellett a vállalkozók nem, vagy nehezen tudják kigazdálkodni.

– Szerintem ez nem pénzkérdés. Magyarországon nem a pénz hiányzik elsősorban, hanem az igényszintet kell magasabbra húzni. Nemcsak anyagilag nem becsülték meg őket, de semmilyen szakmai elismerés sem volt a balatoni vendéglátásban. Mi ezt szeretnénk megteremteni. Az igényesség kultúráját kell behoznunk. Gondoljuk újra az étlapot, a kínálatot, adjuk a friss, helyi alapanyagokból az ételeket és ne mindig ugyanazokat az ételeket kínáljuk. Honnan ismerjük meg a Balatonnál, hogy hol vannak a legjobb helyek? – teszi fel a kérdést a Balatoni Kör elnöke, s rögtön válaszol is: ami októberben is nyitva van, az jó eséllyel olyan minőséget nyújt, ami a helybelieknek is megfelel és nyitva tud tartani akár egész évben. Így már nem kell, hogy elengedje télre a személyzetet Ausztriába – emelte ki Kardos Gábor.

A Balatoni Kör elnöke szerint jelentős áremelés nélkül a megoldás a külön őszi, tavaszi, sőt, téli szezon kialakításában keresendő.

– A téli időszakban még idén fontos lenne egy szakmai kerekasztalt összehívnunk, hogy a balatoni vendéglátás fenntartható modelljét kidolgozzuk és a szükséges szerkezetátalakításról dönthessenek az ebben illetékes partnerek. Aligha lehet ezt tovább halogatni, mert az idei botrány, ha másra nem is, arra rámutatott, hogy a korábbi szisztéma, az NDK-s turizmusra kalibrált büfékultúra nem fenntartható. Ideje túllépni. A büfék üzleti modelljét pedig komplexen kell megoldani, a bérleti díjak kérdését is kellően konkrét számításokkal fel kell vetni, mert egy jól működő térségfejlesztési koncepciónak a Balatonnál nyilván ki kell terjedni a vendéglátás üzleti modelljeinek fenntarthatóságára is – összegezte a Balatoni Kör képviseletében Kardos Gábor.

Kardos Gábor: – Az NDK-s turizmusra kalibrált büfékultúra nem fenntartható

A Balatoni Szövetség elnöke szerint csak a minőségi turizmus erősítésének van jövője, de ez nem jelenti azt, hogy ez csak egy szűk réteg számára lesz elérhető a Balaton.

– Véleményünk szerint a minőség nem csak pénz kérdése. Fontos, hogy legyen egy védjegy, melyet azok a szolgáltatások, termékek kaphatnak meg, amelyek minőséget képviselnek, valamint illeszkednek abba a koncepcióba, amelyet szeretnénk erősíteni a Balaton térségében – fejtette ki Balassa Balázs.

Az elnök szerint, az, hogy sokan a magasabb bérek miatt külföldre mennek dolgozni, nem balatoni probléma.

– Az viszont nem azt jelenti, hogy elsősorban csak a jó szakemberek lépik át a határt munkavállalás céljából. A minőségi vendéglátást biztosító egységekben ahogy eddig is kiváló szakemberek dolgoznak, valószínűleg magasabb bérekért. Az tény, hogy nem egyszerű a nyári időszakban a vendéglátásban munkaerőt találni, de véleményünk szerint ez nem akkora probléma, mint amit egyesek sugallnak.

Balassa Balázs szerint a különböző elismerések nagyban javítják a szolgáltatások minőségét.

– A Balatoni Szövetség is elsősorban azért hozta létre a strandminősítési rendszerét, hogy évek alatt minél magasabb színvonalat képviseljen az összes balatoni strand. Viszont ezt csak úgy lehet elérni, ha feltárjuk a pozitív és negatív példákat. Ezekből lehet tanulni. A Balatoni Kör kezdeményezése is erről szól. Elismerni azokat a vállalkozókat, termékeket, szolgáltatókat, melyek azokat az értékeket képviselik, amelyek elengedhetetlenek a Balaton minőségi fejlődése érdekében – tette hozzá az elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!