Hírek

2017.05.09. 14:19

Mutatjuk milyen a Balaton kávéja

Dupla esszperesszó citrom és narancs levével, popcornsziruppal, jéggel - ez az Üdítő pillanat, melyet Balaton kávéjának választottak a II. Balatoni Barista Bajnokságon, Gyenesdiáson. Az eseményen átadták Balaton Barista Bajnoka címet is.

Keszey Ágnes

Az egykor híres kávéházi kultúra újbóli felvirágoztatása és a minőségi kávéfogyasztás elterjesztése a célja a Balatoni Barista Bajnokságnak. (A baristák kávépincérek, a feketeleves készítésének mesterei). A Darnay pince, rendezvénypajta és piknikkertben gyűltek össze a versenyzők: Negyed óra alatt kellett elkészíteniük négy-négy adag eszpresszót, cappuccinót és saját maguk által kitalált italt.

- Szeretném, ha a balatoni cukrászdákban, kávézókban is minőségi kávét kínálnának a vendégeknek. Minden barista ugyanabból az alapanyagból készítette a kávét, melyek mindegyike más-és más lett: így a közönség is tapasztalhatta, hogy milyen nagy szerepe van a szaktudásnak – mondta el Somogyi Zoltán Max, a verseny ötletgazdája, szervezője.

A Balaton kávéja

A cappuccinókra szebbnél- szebb minták, virágok, sőt egyikre maci is került tejhabból, a saját kreációk közül pedig a bírálók kiválasztották a Balaton kávéját.

- Fő szempont volt, hogy kötődjön a Balatonhoz és egyszerűen elkészíthető legyen. Honlapja is lesz, ahol a vendéglátóhelyek megtalálják a pontos receptet, a vendégek pedig hogy hol kóstolhatják - tette hozzá a szervező.

A Balaton kávéja – mely az Üdítő pillanat nevet kapta- Szathmáry Dóra itala.

Szathmáry Dóra, a Balaton kávéja alkotója

– Egy eszpresszó-limonádé alap meg van bolondítva popcorn- és cukorsziruppal, shakerrel összekevertem, jégre van rátöltve és narancsdíszítést tettem rá. Abból kiindulva, hogy mi illik a Balatonhoz, próbáltam több féle szirupot. Szerintem a Balaton leginkább a nyárhoz kötődik – ezért a limonádét és kávét próbáltam összekötni – mesélte a győztes ital kitalálója.

A zsűri sok más mellett figyelte, hogy a baristáknak a megadott időn belül sikerül-e az italokat tálalni, milyen tisztán dolgoznak, milyen színű, illatú és ízű ital kerül a csészékbe, poharakba.

- A presszókávék jók voltak, de érezni lehetett az ízkülönbségeket. Finom cappuccinók és jó tejhabok készültek. Nagyon jó, hogy fiatal baristák voltak itt. A versenyzés arra jó, hogy plusz tudást szerezzenek: el kellett mélyedniük a kávékoktélok világában is – emelte ki Miklós Beatrix zsűrielnök, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke. Összteljesítménye alapján első helyezett, így a Balaton Barista Bajnoka Erdélyi Regina lett. Mint mesélte, nem csak a versenyen, hanem a mindennapokban is fontos, hogy jó és finom kávét készítsen a vendégeknek.

A Balaton Barista Bajnoka -  Erdélyi Regina

- Rengeteg munka kell hozzá, hogy az ember megszokásból jól dolgozzon: ráálljon a keze, tisztán tartsa a környezetet, figyeljen az apró részletekre. - Az emberek már nem csak gyorsan bedobnak egy feketét és mennek tovább, hanem egyre jobban igénylik a minőségi kávét- mesélte a győztes. Második lett Csóka Richárd, harmadik Víg Attila Olivér.

Számos különdíj – köztük a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete és a Balaton Turizmus Szövetség elismerése – is gazdára talált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!