Hírek

2017.02.13. 18:47

Illegális fuvarok a határon át

Zalaegerszeg - Sri Lanka-i állampolgárságú férfiak szervezték meg honfitársaik Nyugatra jutását a magyar fővárosból, ügyükben nemrég született meg a vádirat.

Arany Gábor

Tavaly október 21-én az Olaszországban élő két férfi egyikük édesanyjának Ford típusú személyautójával Vareséből Budapestre utazott, hogy felvegyék két honfitársukat. A vádirat szerint a fuvarért az embercsempészek személyenként 600 eurót fizettek az egyik férfinak. Ő és társa tudta, hogy az általuk Budapestről Olaszországba szállított utasok nem rendelkeznek érvényes beutazási és tartózkodási engedéllyel az Európai Unió országaiba.

A nyomozás során azt nem lehetett megállapítani, hogy az utaztatásban segédkező férfi az embercsempészektől mennyi pénzt kapott közreműködéséért. Miután sikeresen kiszállították Olaszországba két honfitársukat, a két férfi 2016. október 30-án, ugyanezzel az autóval ismét Budapestre érkezett, ahol az embercsempészek által hozzájuk irányított újabb két, feltehetően Sri Lanka-i migránst vettek fel. Az úti cél megint Olaszország volt.

A két férfi ekkor is tudta, hogy az általuk szállított személyek nem rendelkeznek az Európai Unió országaiba való beutazásra és tartózkodásra érvényes úti okmányokkal. Az akció irányítója az embercsempészektől kapott pénzből ekkor is fejenként 600 eurót fizetett a szállításért az édesanyja autójával fuvarozó társának. Bő másfél hónappal később társa kérésére a fordos megint útnak indult Vareséből Budapestre.

December 22-én érkezett a magyar fővárosba, itt telefonos egyeztetés után felvette gépkocsijába három honfitársát, hogy Olaszországba szállítsa őket. Ez alkalommal sem volt kétséges, hogy a fejenként 600 eurót fizető utasoknak nincs megfelelő úti okmányuk az országhatárok átlépéséhez. Ez a csapat azonban már nem ért célba, mert december 23-án este az M70-es autóút elején a rendőr járőrök megállították az autójukat és előállították a négy férfit a kapitányságra.

A megyei főügyészség sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba tájékoztatása szerint a két Sri Lanka-i férfi ellen két rendbeli társtettességben, illetve felbujtóként vagyoni haszonszerzés végett, az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt emelt vádat a kanizsai járási ügyészség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!