Hírek

2017.07.18. 10:50

Ilyet még nem látott - Kacatokból miniatűr alkotások!

Gyerekként a különböző hobbijainkból ismertük meg, például az alkotás örömét, a kitartást és a türelmet. A „csináld magad” tárgyak azonban sosem mennek ki a divatból, gondoljunk csak a mostanában népszerű DIY videókra az interneten, ahol megmutatják, hogyan készítsünk magunknak aranyos, vagy éppen egyedi dolgokat.

Rákos Bianka

Igazán nagyszerű, ha az alkotási kedvünk nyugdíjas éveinkre sem hagy el minket. Merics István például, szabadidejében hulladékokból készít játékokat, vagy fából farag bámulatos szobrokat, használati tárgyakat.

- Gyerekkorom óta szeretek kreatív dolgokkal foglalkozni. Annak idején a szüleim által mesélt történeteket rajzoltam le, később az iskolában agyagból és gyurmából formáltam különböző figurákat technika órán. E mellett festettem, rajzoltam, majd huszonéves koromban elkezdtem fát faragni – emlékezett vissza a tehetséges nyugdíjas.

Merics István kedvenc fafaragásait mutatja Fotó: A szerző

Az iskolában hamar felfedezték István tehetségét, a sok dicséretből pedig rengeteg motivációt merített. A férfi a fafaragás mellett szívesen barkácsol, és feleségét is gyakran meglepi valamilyen aprósággal.

- Szeretek kisebb méretű faszobrokat készíteni, de miniatűr használati tárgyakat is faragok. A feleségemnek például készítettem már díszes sótartót, valamint gombból ékszereket is – nyilatkozta.

A nyugdíjas elmondása szerint, a gyerekkorából megmaradt történetek és emlékek azok, amelyek a legtöbb ötletet adják munkáihoz.

- Falun nőttem fel, így ezekből az időkből merítem a legtöbb inspirációmat. Fából például számtalan, a falusi háznál használatos tárgy kicsinyített mását elkészítettem már. Kézi szerszámok, mezőgazdasági eszközök is megtalálhatóak a repertoáromban. Ezek között van olyan, amelyik működőképes lenne egy miniatűr világban – mesélte nevetve - Egy régi pásztor szokás adta hozzá az ötletet, az úgynevezett „bárányjelek”. Régen a pásztorok az állatok nyakába akasztottak apró, fából készült használati tárgyakat, hogy tudják, melyik anyaállathoz tartozik a kis juh – tette hozzá István.

A zalai nyugdíjas képes meglátni olyan tárgyakban a fantáziát, amelyeket más szemétnek lát. Ő inkább játékokat, maketteket készít belőlük, ahelyett, hogy kidobná.

- Készítettem konzervdobozokból hadi hajót, vonatot, autót, lánctalpas terepjárót, hulladék fából pedig repülőt. Először mindig fejben döntöm el, hogyan szeretném elkészíteni az adott tárgyat, majd megnézem milyen anyagok állnak a rendelkezésemre. Megpróbálom ezeket összeállítani, úgy ahogy elterveztem. A folyamathoz szerszámok is kellenek, hogy megfelelő formája legyen az anyagnak. A legvégén készül el a festés, amihez modellezők által használt festékeket használok.

Merics István jelenleg a saját szórakoztatására készíti el a tárgyakat, de megemlítette, ha lesz unokája, biztosan gyakran fog számára játékokat készíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!