Hírek

2016.10.09. 15:28

Immár az óvodások is bepillantást nyerhettek a kertművelésbe

Nagykanizsa – Fiatal és idős termelők is remekeltek a legszebb konyhakertek versenyén, melynek eredményhirdetését szombaton tartották a Vasemberház dísztermében.

Benedek Bálint

– Négy évvel ezelőtt több, mint száz kertművelő jelentkezett a versenyre, s nagyon jól tették, hiszen országos elismerésben is részük lehetett – fogalmazott megnyitó beszédében Dénes Sándor polgármester. – A szabadidő eltöltésének remek módja a kert gondozása, hiszen kikapcsolja az embert a hétköznapokból. A friss termés leszüretelése pedig örömet jelenthet az egész családnak.

Dénes Sándor szerint talán a viadal miatt többen gondolják úgy, hogy utóbbi érzésért érdemes dolgozni.

– A közösségi kategória pedig új kapukat nyitott, hisz' egyre több óvodában van egy kis kert, amit a gyerekek művelnek – tette hozzá.

A viadal motorja, dr. Szabados Gyula önkormányzati tanácsadó számára Nagykanizsa a legszebb kertek városa, hiszen kilencven termelő alig várta, hogy nevezhessen.

Az országos díjazottak a szervezőkkel. Balról, első sor: Mikocsics György, Mikocsics Györgyné, Prikryl Zoé, Kovács Szilvia, Hegedűs Györgyné, Szalai-Gaál Mónika. Második sor: Háda Attila, Salamon József, Cseresnyés Péter, Dénes Sándor és dr. Szabados Gyula Fotó: Szakony Attila

– Hét kategóriában lehetett regisztrálni, ebből néhányakat országos díjra is esélyesnek láttunk – A kertek esztétikuma, megjelenése kifogástalan volt, sokkal nehezebben döntött a zsűri. Néhány kategóriában egyszerre több elismerést adtunk ki. A verseny egyértelmű célja, hogy a kertművelés ne csak hobbi legyen, hanem a mindennapi élet szerves részévé váljon.

A megmérettetés ötletgazdája, Kovács Szilvia karcagi alpolgármester álmában nem gondolta volna, hogy ekkora sikerrel dübörög országszerte a kezdeményezés.

– Óriási eredmény, hogy Zala megyében a kanizsaiak után már 22 település gondolta úgy, hogy itt a helye – folytatta. – A kertművelők száma ez idő alatt robbanásszerűen növekedett, mely bizakodásra adhat okot. A kertészkedés örömforrássá vált, sőt a gazdák egészségesebb étkezését is segíti.

Eredmények, kategóriánként a győztesek. Balkon: 1. Prikryl Zoé (országos díj). Mini: 1. Szalai-Gaál Mónika (országos díj). Normál zöldséges: 1. Mikocsics György és felesége (országos díj). Zártkert, zöldséges: 1. Salamon József és családja (országos díj). Zártkert, gyümölcsös: 1. Hegedűs Györgyné (országos díj). Zártkert, vegyes: 1. Lakatos József és felesége. Közösségi: 1. Pipitér Tagóvoda.

Különdíjak. Legidősebb önálló kertművelő: Mlinarics Józsefné (84 év). A legsokoldalúbb kert: Halasi Pál és családja. Legszebb konyhakertek Nagykanizsa Közönség Díj: Pipitér Tagóvoda.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!