Hírek

2015.07.29. 17:37

Indul a parlagfű szezonja - tanácsok és óvintézkedések

A júliusban ránk tört kánikula miatt késett a növény virágzása, az elmúlt napok szeles, csapadékos időjárása pedig a nyomokban megjelent polleneket is kitakarította a levegőből.

Arany Gábor

Erről számolt be érdeklődésünkre a megyei kormányhivatal népegészségügyi főosztályának egészségfejlesztője, Antiné Tóth Szilvia.

Idén nagyon korán elkezdődött a pollenszórás, mert enyhe volt a tél, korán megjelent az éger, a mogyoró, de ennek véget vetett a hidegre fordult idő. Utána azonban a hirtelen megjött tavasz robbanásszerű romlást hozott, mert egyszerre virágoztak a fák. Most már a nyári gyomok szezonját jelzi a pollencsapda, de nem nagy a terhelés, mert a száraz, forró időjárás nem kedvez a növényeknek se. Egyedül a csalánfélék szintje emelkedett meg annyira, hogy tüneteket okozhat - magyarázta.

A grafikonból látható, egész évben van tüsszögnivalónk; a legagresszívebb, a parlagfű most kezd. Grafika: mti

Az elmúlt hét végére az időjárásnak köszönhetően azonban lecsökkent a pollenterhelés. Legmagasabb koncentrációban a csalánféléket mérték, tüneteket okozó magas szintet ért el a levegőben. Az érzékeny allergiások számára tüneteket kiváltható, közepes szinten mérték az útifűfélék és egy napon a pázsitfűfélék virágporát. Alacsony koncentrációban jelen voltak a libatopfélék, a kenderfélék és a lórom pollenjei. Megjelent a csapdában a parlagfű virágpora is, de egyelőre allergiás tüneteket nem okozott. A kültéri allergén gombák spórái magas, illetve nagyon magas szintre emelkedtek. E hét elejére pedig szinte pollenmentessé vált a levegő. Csak a csalánfélék pollenjét mérték tüneteket okozható közepes szinten. Parlagfű pollent nem találtak, de eső után a napsütés hatására rövid időn belül elkezdődhet a pollenszórás.

A megyei földhivatali főosztály vezetője, dr. Matus Péter arról számolt be, hogy határszemléző munkatársai a parlagfűvel fertőzött területek adatait GPS segítségével határozzák meg. Fotó is készül, mindezek elektronikus jegyzőkönyvbe kerülnek, az adatokat feltöltik a parlagfű szerverre a földhasználó adataival. A továbbiakat a növényvédelmi hatóság intézi. A megyei földhivatali főosztály vezetője elmondta, terveik szerint 23 településen 20 ezer hektárt ellenőriznek. A parlagfű felderítése viszont a határszemlék lezártát követően október közepéig folytatódik a megye teljes külterületi termőföld ingatlanait érintve, tette hozzá.

Az eddigi adatok szerint július elejétől három hét alatt kilenc parlagfűvel fertőzött területet találtak a járási földhivatalok munkatársai. A fertőzöttség mértéke három esetben indokolta az intézkedést. Dr. Matus Péter közölte, a földhivatalok állampolgároktól is kaptak bejelentéseket. A szóban forgó területek elhanyagoltak és gyomosak, de jellemzően nem parlagfűvel szennyezettek voltak.

A hónap elején megkezdődött ellenőrzések során július huszadikáig nyolc parlagfűvel fertőzött, összesen 17 hektár nagyságú terület miatt küldtek ki felszólítást, közölte Szabó Béla, a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztályának vezetője. Ezekben az esetekben a növény még nem virágzott. Az elmúlt héten további hét, összesen 3,5 hektár nagyságú területet találtak, ám itt a parlagfű már virágbimbót hozott. Ezekben az esetekben elrendelték a közérdekű védekezést. Mivel erről a területek művelőit is értesítik, módjuk van rá, hogy gondoskodjanak a parlagfűmentesítésről. Ennyivel kevesebbet kell majd fizetniük, mert július elseje után a virágzó növény miatt a terület mértékétől függően 15 ezertől 5 millió forintig terjedő bírság szabható ki. Szabó Béla utalt rá, az évek során javuló tendenciát tapasztalnak a földhasználók részéről. Felhívta arra is a figyelmet, hogy augusztus közepére várható a parlagfű robbanásszerű terjedése, ami különösen az aratás utáni tarlókat fogja érinteni.

Az allergén növények között még mindig vezet a parlagfű, de egyre újabbak jelennek meg, közölte dr. Vecsey Zsuzsanna, allergológus főorvos. Már gyakran olyasmire mutatnak tipikus allergiás tüneteket a páciensek, aminek a bőrpróbájához még nincs meg a vizsgálati anyag, miközben a szokásos kivonatokra negatív eredményt hoz a teszt. A főorvos véleménye szerint a környezetszennyezés jelentős részben okolható az allergia kialakulásáért. Ennek hatására a növények vízben jobban oldódó polleneket termelnek, a szennyezés pedig a nyálkahártyát károsítja, így könnyebben bejutnak a szervezetbe az allergizáló anyagok. A pollenekre érzékenyeknek nemcsak a virágport szóró fa vagy gyom okozhat tüneteket, hanem más, ahhoz hasonló szerkezetű növény, akár gyümölcs vagy fűszer is. Például a napraforgó, a dinnye, az uborka, a tök, a banán. Ez a keresztallergia, aminek hátterében az anyagok kémiai szerkezetének hasonlósága áll. A különbség olyan kicsi, hogy aki fokozottan érzékeny az egyik anyagra, gyakran nem tud különbséget tenni. A pollenallergiások ezért fokozott körültekintéssel fogyasszák távoli tájak egzotikus gyümölcseit, fűszereit, ételeit is, javasolta a főorvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!