Hírek

2017.04.07. 08:51

Indul a szezon Sármelléken - A balatoni fejlesztések keretéből külön pénz jut a reptérre

A Düsseldorfból és Berlinből, valamint a Frankfurtból érkező első charterjáratokkal szombaton megkezdődik az idei nagygépes repülési szezon a sármelléki Hévíz-Balaton Airporton, ahol ebben az évben a tavalyihoz hasonló utaslétszámra számítanak – jelezte a távirati irodának a repteret üzemeltető Hévíz polgármestere. Papp Gábor (Fidesz–KDNP) kifejtette: a 2015-ös 22 ezer után tavaly 23,5 ezer utas fordult meg Sármelléken.

A hét végén a német PA Touristik csoportjához tartozó hévízi Mutsch Ungarn Reisen szerződésével hagyományosan egész nyáron közlekedő charterjáratokkal indul a szezon. A Czech Airlinesszal (CSA) szerződve Düsseldorfból Berlin érintésével, a Lufthansa üzemeltetésében működő heti járattal pedig Frankfurtból érkeznek az első gépek, majd egy héttel később Hamburgból is elindul a CSA kéthetente közlekedő járata - írja a Magyar Idők.

Ugyancsak évek óta visszatérő járatokat üzemeltet a Salamon Reisen, a Germania légitársaság gépeivel május 4-től Drezdából és Erfurtból, majd nyártól Lipcséből szállítanak utasokat a nyugat-balatoni repülőtérre. Április 22-től újraindulnak a 2014-es szezonban már működtetett heti menetrend szerinti prágai járatok is.

A leszállóhely ösztönzi Hévíz vendégforgalmának növekedését is Forrás: MTI

A polgármester közölte: egyelőre nem eldöntött, hogy lesznek-e idén is oroszországi járatok. A fürdőváros és a nyugat-magyarországi régió számára a sármelléki repülőtér kiemelten fontos. A Balaton fejlesztésére szánt keretből nevesítetten 6,6 milliárd forintot szán a kormány csak a sármelléki leszállóhely fejlesztésére. A beruházási forrásból a szükséges infrastrukturális fejlesztések mellett új járatok indításának támogatására is lesz lehetőség.

Szerdán elindította a Wizz Air a nyugat-balkáni járatokat, amelyre a repülési jogot a kormány által kiírt pályázaton nyerte el. A légitársaság első járata Tiranába indult el Budapestről, a kormánnyal kötött megállapodás értelmében a cég Podgoricába, Szkopjébe, Pristinába és Szarajevóba is közlekedik hetente kétszer, szerdán és vasárnap.

A Ryanair ír diszkont-légitársaság is bejelentette: több mint 25 százalékkal növeli budapesti kapacitásait a 2017-es téli menetrendben az előző évihez képest, és Palermóba is indít járatokat. A légi cég hét új járatot indít Budapestről: Palermóba, Edingburgh-be, Lvivba, Marrákesbe, Valenciába, Nápolyba, illetve Prágába.

Az Alitalia olasz légitársaság bel­földi és nemzetközi járatainak csaknem 60 százalékát törölték tegnap a dolgozók 24 órás sztrájkja miatt, az intézkedés a budapesti járatokat nem érintette. A légitársaság dolgozói három hete is sztrájkoltak, akkor törölni kellett az Alitalia Budapestről Rómába és onnan Budapestre induló járatát. Az ismételt munkabeszüntetést a légitársaság vezetése által a közel egy hónapja elfogadott új üzleti terv váltotta ki. Ebben a vállalatirányítás egymilliárd eurós költségcsökkentést irányoz elő 2019-ig, amit részben kétezer Alitalia-dolgozó elbocsátásával kíván elérni. (MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!