Hírek

2017.03.13. 19:35

Iskolaépítő is volt - Emlékezés lovag Fackh Gedőre, a szabadságharc honvédtisztjére

Az 1868-as népoktatási törvény vitája, majd bevezetése az oktatás valamennyi szintjén lázas tevékenységet váltott ki az iskoláztatás, de különösen az elhanyagolt falusi iskolák közismerten rossz állapotának, a tanítóság helyzetének javítása, felemelése érdekében, s ebben jelentős szerep hárult az iskolaszékre.

Salamon Sándor

Ha nem is a legelsők, de az elsők között alakult meg Botfán is ez a községi hatósági jogokat gyakorló intézmény. 1870 legelején érkezik a megyei tanfelügyelőségre az iskolaszékének alakuló gyűléséről készített jegyzőkönyv. A botfai községi elemi népiskola első iskolaszéki elnöke lovag Fackh Gedő lett. A megyei közigazgatásban vezetőként dolgozó, köztiszteletben álló, tekintélyt jelentő fiatalember 1832. szeptember 9-én született. Apja Fackh József cs.kir.ezredes, 1848-ban honvédtábornok, anyja Poeltenberg Amália, az Aradon kivégzett tábornok nővére. 1848-ban a 2. Hannover huszárezredben hadnagyként teljesít szolgálatot, amikor önként csatlakozik a honvédsereghez. A szabadságharc végéig a III. hadtestben szolgált Pöltenberg segédtisztjeként főhadnagyi, majd századosi rangban. A tavaszi hadjárat végén 3. osztályú katonai érdemjelet kapott.

Fackh Gedő (1832-1892). Iskolaépítő és az iskolaszék elnöke volt Botfán

A Bach-korszak után Zala vármegye főpénztárnokaként működött, földbérlő Botfán, tagja a Zala megyei Honvédegyletnek. Botfai illetősége több éven át tart. Ezalatt köt házasságot Pöltenberg Ernő tábornok leányával, Ilonával (Helene), itt születik e házasságból három gyermeke közül Ernesztina (1869) és Joanna (1871). Később a Badacsonytomajon vásárolt birtokon telepedett le, harmadik gyermeke, Elemér már itt látta meg a napvilágot (1875). 1887-től a 48-as párt sárvári kerületének képviselőjeként vállal még politikai szerepet. Budapesten, 1892. január 7-én hunyt el, a Kerepesi temetőben nyugszik, a 31-es parcellában. Feleségét, aki Galíciában született 1843-ban, Badacsonytomajon temették el 1922-ben (özv. Fackh Gedőné Poeltenberg Helene), itt vettek végső búcsút gyermekeitől is.

Az iskolaszék első jegyzőjének tisztségét ugyancsak egy '48-as honvédtiszt, Esser József töltötte be. Megválasztása idején Botfán jegyzősködött. A Nagykőrösön, 1828- vagy 1829-ben született, gimnáziumot végzett fiatalember 1846-tól önkéntes a 9. Miklós huszárezrednél, 1848 őszén ő is csatlakozik a honvédsereghez, amelyben hadnagyi rangig jut. A községi elöljáróság szinte az iskolaszék megalakulásával egy időben gróf Erdődy Lajos ottani birtokos anyagi támogatásának a kieszközlését kéri a tanfelügyelőtől a szándékba vett új iskola építéséhez. Még a tavasz folyamán követi ezt a közoktatási miniszterhez intézett folyamodvány felterjesztésének a kérelme is. Embert, ideget próbáló időszak ez, s úgy látszik, Botfa az ügy iránt elkötelezett személyeket talált e nemes feladatra.

Hamarosan összeütközésekre is sor került. Fackh Gedő Modrovics Gergelynek a miniszteri és a megyei iskolatanácsi meghatalmazás folytán az iskolában tett hivatalos látogatása miatt elégtételt kér. A nézeteltérés okát nem ismerjük, de az ügy "indokolt felvilágosítás által kiegyenlíttetett" - rögzíti az iktató elintézési rovatában a hivatal. Fackh Gedő ennek ellenére bejelenti lemondását az elnökségről. Talán néhány hét telik el, s "Botfa község iskolaszéke jelenti, miszerint az elnökségről lemondott Fackh Gedő úr, ki erélyessége és ügybuzgalma által a községet már is hálára kötelezte, az iskolaszék ismételt kérésére az elnökséget újra elvállalta."

A Pöltenberg és Fackh család sírja Budapesten, a Kerepesi temetőben

1871 nyarán a község újabb folyamodványt küld a minisztériumba, amelyben iskolája felépítéséhez államsegélyt kér. Ugyanakkor Esser József iskolaszéki jegyző ismét arról tájékoztatja a tanfelügyelőséget, hogy az iskolaszék elnöke lemondott az elnökségről. A kiváltó okot nem tudjuk, de egy október körüli jelentést ismét Fackh Gedő neve alatt iktatnak, novemberben pedig a 3.500 forint államsegély folyósításához szükséges okmányokat küldi be. A válasz nem várat magára sokat: decemberben a közoktatási miniszter értesíti a tanfelügyelőséget, hogy "Botfa község iskolája részére a kilátásba helyezett 3.500 frt. államsegélyt folyóvá teszi". Az államsegélyképpen adományozott taneszközökről készült elismervény is azt jelzi, hogy az iskola hathatós állami támogatásban részesült.

1872 januárjában Fackh Gedő az iskola számadásainak beküldésével egyidejűleg az új iskola építéséről is jelentést tesz a tanfelügyelőnek.

Végül is az iskola - egy tanteremmel és tanítólakással - 1872-ben felépül, a mai Botfa utca 23. sz. alatti telken.

Az Erdődy-kastély mai képe a néhány éve végzett felújítások után
Fotó: Katona Tibor

Az 1848-49-es szabadságharc 170. évfordulójának közeledtével gondolok arra, hogy a botfai egykori Erdődy kastély fala őrizhetne egy emléktáblát történelmünk e dicsőséges szakaszának vértanú tábornokáról és családjáról. Az aradi vesztőhely tábornokai közül - Borbás György tanár úr írt erről az Aradon álló emlékmű kapcsán - Damjanics Jánosnak és Pöltenberg Ernőnek van zalai kötődése. Az utóbbinak a kutatásom és megjelent iskolatörténeti könyvem alapján. Néhány éve a Válicka Citerabarátok Egyesületével már tettünk erre kísérletet, de az emlékezés nem vált hagyománnyá. A temetőben felállított szerény tábla a felületes adatgyűjtés következtében sem válhatott az emlékezés méltó helyévé. A helyi sajtóban én is örömmel olvasom a városrész hagyományőrzőinek elismerésre méltó törekvéseit. A jövőre esedékes évfordulón jó lenne Botfa története e jelentős szereplőinek ilyen szellemben emléket állítani. Ma az egykori kastélyban létrehozott Mindszenty Ifjúsági Ház működésében látom annak a lehetőségét, hogy e nemes szándék megvalósuljon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!