Hírek

2015.11.25. 08:53

Isten dicsőségét hirdetik

Zalakaros – Üzembe helyezték az Isteni Irgalmasság templom új harangjait. Immár ezek is szólnak majd december 8-án, amikor a templomban Balás Béla kaposvári megyéspüspök megnyitja az Irgalmasság Rendkívüli Jubileumi Évét.

Horváth-Balogh Attila

Mint Dr. Háda László plébános érdeklődésünkre elmondta: a kettő, már meglévő harang mellé kettő újabb került a templom tornyába nemrég. A beüzemelési időszak most zárult, így most már teljes „erőbedobással” hirdetik Isten dicsőségét.

– Büszkén mondhatjuk el, hogy a környéken nem sok ilyen templom van, melyben 4 harang szól, melyek közül ráadásul hármat ajándékként kaptunk – bocsátotta előre a plébános. – Nevük, titulusuk is van: az egyik Szent II. János Pál pápa, a 2. A jó pásztor, a 3. a Magyarok Nagyasszonya, a 4. pedig, a lélekharang Szent Mihály tiszteletére lett öntve.

A harangokat Gombos Miklós öntötte, ők készítették el a toronyban az új állványzatot és Kormon Géza látta el elektromos vezérléssel a harangokat. A plébánia fotóján Gombos Ferenc, Gombos Miklós harangöntő fia és annak munkatársa a harangnál Fotó: Zalakarosi Plébánia

Az atya azt is elmondta: a legnagyobb harang 625 kilogrammos, a második 320 (ezt a kettőt egy nyugalmazott pap, Kalapáty János atya ajánlotta fel), a harmadik pedig 140 kilós, ez két család ajándéka a templomnak. A negyedik az egyházközség saját harangja, súlya 80 kilogramm.

Dr. Háda László plébános Fotó: Szakony Attila

– Eddig a 320 és a 140 kilogrammos „lakott” a toronyban, a 625 és a 80 kilós harangok kerültek most fel a másik kettő mellé. Ezeket május 31-én, a bérmálás keretében áldotta meg a püspök atya – tette hozzá. – A harangok működését össze kellett hangolni, ráadásul új állványzatot, működtető szerkezetet és vezérlést is kellett készíttetni hozzájuk (ezek költségeit az egyházközség vállalta), tehát a beüzemelés folyamata nem csak azokat érintette, amelyeket a közelmúltban húztak fel a helyükre a szakemberek, hanem valamennyit.

Dr. Háda László azt is elmondta: ezúton is köszöni az adományozók nagylelkűségét. Hozzátette: az a megtiszteltetés érte Zalakarost, illetve a plébániát, hogy a Ferenc pápa által meghirdetett Irgalmasság Rendkívüli Jubileuma évét templomukban nyitja meg Balás Béla püspök december 8-án, a 15 órai szentmise keretében, az egyházmegye papságának jelenlétében. 14 órától imával készülnek az eseményre, mely alatt szentgyónási lehetőséget biztosítanak a híveknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!