Hírek

2017.02.22. 09:47

Csalt az orvos és a társa is - elítélték őket

Zalaegerszeg– Több millió forintos kárt okozó költségvetési csalás, hamis magánokirat felhasználása miatt marasztalták el azt az orvost és társát, akit első fokon az egerszegi járásbíróságon szerdán ítéltek el.

Arany Gábor

Ahogy az első, úgy most a megismételt eljárásban is első fokon dr. B. Endre és vádlott-társa, M. Zoltánné pénzbüntetést kapott. A kanizsai kórház volt szakorvosát, dr. B. Endrét azzal vádolták, hogy 2010. november közepe és 2011. március vége között 23 betegbiztosított részére vizsgálat nélkül és jogszabályi feltételek hiányában írt fel gyógyászati segédeszközt – felfekvés elleni ülőpárnát – normatív támogatással, illetve közgyógyellátotti címen. A valótlan tartalmú recepteket az orvos Nagykanizsa környéki idős embereknek írta fel, miután elterjesztette ismeretségi körében, hogy ingyenesen igényelhetnek ilyet. Kérésére volt petriventei munkatársa és fia írta össze az érintettek adatait anélkül, hogy tudták volna, az orvos nem szabályszerűen jár el. A receptek egy részét aztán átadták az igénylőknek, vagy kiváltották a párnákat az orvos családja által üzemeltetett gyógyszertárban.

Az orvos az indokolatlanul felírt párnák után igénybe vette az egészségbiztosítási pénztár támogatását, és ezzel csökkentette a korábbi vállalkozása által felhalmozott tartozásokat. A módszerrel 2,3 millió forintos kárt okozott, mert a beváltott receptek után a támogatást a patikának elszámolták, ráadásul a betegek nem a felírt, hanem rosszabb minőségű, olcsó eszközöket kaptak. A történtek kipattanása után az OEP kötelezte az orvos munkáltatójaként a kórházat a kár megtérítésre.

Az ügyben másodrendű vádlottá lett M. Zoltánné gyógyászati segédeszközöket forgalmazó budapesti cég kanizsai képviselője volt és régóta ismerte dr. B. Endrét, aki szakorvosként szerződéses kapcsolatban állt a céggel. A megrendelések számának növelésére megállapodtak, hogy M. Zoltánné biztosítottak adatait szolgáltatva az orvos vizsgálat nélkül állít ki recepteket, s ezeket a nő által képviselt cég érdekeltségi körébe tartozó üzletben beváltja. Ennek alapján 2011. március 7-től két hónap alatt dr. B. Endre összesen 172 személynek írt fel vizsgálat nélkül és jogosulatlanul, normatív támogatással kompressziós gyógyharisnyát. Elterjesztette ugyanis, hogy nála ingyenesen lehet azt igényelni, csak a szükséges személyi adatokat kell megadni. Ehhez még listát is köröztettek a kórházban, amire fel lehetett iratkozni. Akadt, aki megkapta a harisnyát, de a többség olcsóbb portékához jutott, de előfordult, hogy olyan személyek nevére is váltottak ki, akik nem tudtak erről, és a terméket sem kapták meg. Ezzel a módszerrel közel 2,7 millió forint kárt okoztak az OEP-nek. Az orvos a büntetőeljárásban a terhére rótt kárt megtérítette.

Dr. B. Endre nem ismerte el felelősségét. Arról vallott, hogy munkahelyi konfliktus miatt indult ellene vizsgálat, személyes bosszú áldozatává vált. Arról is beszélt, hogy a párnákat a felfekvés megelőzésként írta fel mozgásukban korlátozott személyek részére. A harisnyák felírását pedig csoportos szűrővizsgálatok előzték meg, majd a magánpraxison írta a recepteket, amelyeket a M. Zoltánné  váltott ki.

A bíróság álláspontja szerint ezt cáfolták a bizonyítékok és a vallomások. Az OEP vizsgálatot indított, mert a vádlotthoz köthető patikában rendkívül megnőtt a gyógyászati segédeszközök forgalma, és a vizsgálatban meghallgatott közel 300 tanú elmondta, nem kellett fizetni a gyógyászati segédeszközért, azokat ingyen kapták, bár voltak, akik nem is tudtak arról, hogy az adataikkal gyógyászati segédeszközt vettek. Az indokolásban elhangzott, nem életszerű, hogy a beteg a vizsgálat után nem kapja kézhez a receptet, hanem azt más váltja ki.

A folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás, valamint hamis magánokirat felhasználása miatt dr. B. Endre 300 napi tétel, azaz 1,2 millió forint pénzbüntetést kapott, míg közvetett tettesi közreműködéséért M. Zoltánné büntetése 200 napi tétel, azaz 400 ezer forint.

Az egerszegi járásbíróságon dr. Aradi Krisztina bíró által meghozott és a vádlottak távollétében kihirdetett ítélet nem jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!