Hírek

2016.02.26. 12:16

Ítélet született az eldőlt futballkapu miatt meghalt kisfiú ügyében

Zalaegerszeg – Elítélték foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt az Apáczai téri művelődési központ korábbi vezetőjét, mert tragédiát okozott az alsóerdei sportpálya rögzítetlen futballkapuja.

Arany Gábor

A 2014. július 19-én este történtek miatt az egerszegi járásbíróságon pénteken született ítélet. Az indoklásban Szalai Csabáné dr. Horváth Katalin bíró kimondta az intézményt akkor irányító W. Csaba felelősségét és egy év, de végrehajtásában két év próbaidőre felfüggesztett fogházra ítélte és egyben a büntetett előélettel járó hátrányok alól előzetesen mentesítette. A döntést az ügyész tudomásul vette, vádlott és védője 3 nap gondolkodási időt tartott fenn.

Mint emlékezetes, a tragédia 2014. július 19-én este következett be.  Kora este érkezett a szabadidőközpontba egy család és futballozni akartak. A fémcsövekből hegesztett, rögzítetlen kaput elfordították, hogy a kosárlabdázókat ne zavarják, majd pedig a kapuba a tízéves kisfiú állt be kivédeni nagybátyja lövéseit. Háromnegyed kilenc felé járt, amikor az egyik lövés után a helyére visszaigyekvő kisfiú vállával hozzáért a kapufához, amitől a közel mázsás fémszerkezet kibillent a helyéről és dőlni kezdett. Ezt a kisfiú apja észlelte, rákiáltott a gyerekre, hogy vigyázzon, ám a felső kapufa a fején találta el. Az elszenvedett súlyos koponyasérülésekbe a kisfiú a helyszínen belehalt.

A tragédia után figyelmeztető táblákat helyeztek ki az alsóerdei sportpályánál Fotó: Katona Tibor

Az Apáczai téri művelődési központ által 2013 augusztusától felügyelt alsóerdei központ területén az intézmény vezetője, W. Csaba utasítása, jóváhagyása alapján a pályát használók számára a baleset napjáig hozzáférhetők voltak az acélcsőből hegesztett 2,1 x 3 méteres sportkapuk. Ezeket nem rögzítették a talajhoz, hanem az intézményvezető utasításának megfelelően, az általuk szervezett rendezvények alkalmával földbe szúrható kampókkal rögzítették. Mint az eljárásban kiderült, az igazgató tudta, hogy a sportkapukat a területre bejárók elmozdítják, rögzítés nélkül otthagyják. Ennek ellenére nem intézkedett a terület őrzéséről, a sportkapuk elzárásáról, illetve az állandó, megbonthatatlan talajhoz rögzítésükről. Mint védekezésében elmondta, ő maga is kijárt a pályára sportolni, és soha nem merült fel, hogy a kapuk balesetveszélyesek, senki nem jelezte, hogy probléma lehet velük. Az intézmény igazgatójaként nem volt szakértelme annak eldöntésére, hogy a kapuk szabályosak voltak-e, és milyen előírások vonatkoztak ezekre. Szerinte rendeltetésszerű használat mellett nem is dőlhettek volna fel. A bíró azonban indoklásában kifejtette, az volt a csoda, hogy korábban nem történt baj. Sajnálatos, hogy a veszélyre egy tragédia hívta fel a figyelmet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!