Itt van az évszázad üstököse

2013. november 18., 17:27 szerző: Varga Andor
komment
A hajnali égbolton szabad szemmel is látható az ISON elnevezésű égitest, amit előzetesen az évszázad üstököseként harangoztak be felfedezői.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

– Valóban rendkívül ígéretes volt ez az üstökös, még olyat is jövendöltek, hogy nappal is látható lesz – mondta Bánfalvi Péter zalaegerszegi amatőrcsillagász. – A valóságban aztán sajnos annyira azért nem lett fényes, de így is érdemes a figyelemre.

A szakértő elmondta: az üstökösök a Naptól mintegy két fényév távolságban húzódó övezetben helyezkednek el, és egy-egy közülük időről időre „belezuhan” a Naprendszerbe. Az általában pár száz méter átmérőjű, fagyott gázok által egyben tartott szilárd magjukból az anyag a Naphoz közeledve mind intenzívebben kilökődik – így jön létre az üstökös csóvája, amitől vonulása igazán látványos.

A felvétel 11.16-án a bakonyi Kab-hegy tetejéről készült (Fotó: Landy-Gyebnár Mónika)

– Az ISON-t most hajnalonta a keleti égbolton érdemes keresni, bár gyorsan utána felkel a Nap is, és az üstökös „eltűnik” – folytatta Bánfalvi Péter. – A Naphoz legközelebb november 28-án lesz. December 5-től napnyugta után érdemes keresni, a nyugati égbolton, alacsonyan, de sajnos elég gyorsan követni fogja a csillagot a horizont alá. Ha a felhőzet engedi, szabad szemmel, vagy kézi távcsővel is jól látható lesz.

Varga Andor

2013. november 18., 17:27 szerző: Varga Andor

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...