Hírek

2016.07.31. 13:54

Izmos, okos, aktív, bújós: amerikai staffordshire terrierek találkoztak

Gyenesdiás –Séta babakocsi mellett vagy kerékpározók között nyugodtan - e köznapi helyzetekre a kutyákat nevelni kell. S hogy ez mennyire természetessé válhat, akár több kutyatárs kíséretében azt is tesztelték az amerikai staffordshire terrier találkozón.

Keszey Ágnes

A buldog és a terrier keresztezéséből életre kelt kutyafajta 1936-ban került be az elismert fajok közé. Aktív, ezért ilyen életmódot kedvelő gazda mellett érzi jól magát. Ez is kiderült a Magyarországi Amerikai Staffordshire Terrier Fajtagondozó Egyesület találkozóján, ahol tenyészszemlét és szocializációs tesztet is rendeztek.

– Egészséges fajta: megfelelő szelekció után sikerült Magyarországon is elérnünk, hogy ha valaki ma amerikai staffordshire terriert szeretne vásárolni törzskönyvvel, akkor már nem tud beteg kutyát venni, mert az egyesületnek vannak olyan feltételei, amelynek ha a kutya nem felel meg, nem kerülhet tenyésztésbe – mondta a MASTAFF elnöke, Vasszi Zoltán.

Vasszi Zoltán tenyészetéből született a találkozó egyik résztvevője: ölében a 3 hónapos Tiger Tattoo's Velvet Underground

Ez a kutya hosszú életű, fizikailag jól terhelhető, intelligens, s érzékeny lelkű. Mivel szeret megfelelni az ember igényeinek, mindenfajta munkára jól fogható. Alapvetően nem házőrzésre termett, de azért védelmezi a házat.

A helyi Nagy Ferenc jóvoltából került a program Gyenesdiásra, mellette BodyBull Helikon Kiru

– Főként az a szerepe, hogy a családdal együtt éljen boldogságban. Nagyon gyermekszerető, családcentrikus. Az ember nem is gondolná, hogy ilyen maszkulin megjelenésű kutyában mekkora szeretetre való igény van: ragaszkodik a gazdához, s szereti a többi embert is. Fizikai kontaktra van igénye: nekitámaszkodik az embernek, dörgölőzik, mint egy cica, majdnemhogy dorombol, hitetetlenül emberközpontú- mutatta be a fajtát az egyesület elnöke.

A legkisebbek kategóriájának (Puppy) első két helyezettje: Norton gazdájával Kovács-Gilyén Szilviával és Lenox gazdájával Bereczky Juliannával

A találkozón az is látszott: a masszív, izmos ebek rendkívül fegyelmezetten tudnak viselkedni más kutyák és idegen emberek társaságában – ha gazdája ismeri és tudja nevelni amerikai staffordshire terrierjét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!