Hírek

2017.08.04. 16:20

Izmos testek, formás keblek - Baywatch kritika

Nem értem, mi szükség volt egy egykor népszerű, de feledhető, 90-es évekbeli sorozatból mozifilmet csinálni.

Péter Zsombor

A producerek mégis úgy gondolták, van értelme egy modernizált Baywatch-nak, amiből még egy szórakoztató alkotás is kisülhetett volna. Nem így lett.

Mitch (Dwayne Johnson) a strand királya. Néhány vízimentő társával tartják a rendet az öbölben és újoncokat keresnek. A lelkes amatőrök mellé érkezik a nagyszájú Matt (Zac Efron), akinek bizonyítania kell rátermettségét a csapatnak. Aztán valaki elkezd drogot csempészni a parton.

Hiába működik néhány poén, a filmet Dwayne Johnson és Zac Efron sem menti meg Fotó: Jelenet a filmből

A kedvcsinálók után egyértelművé vált, hogy Seth Gordon rendezőnek esze ágában sincs komolyan vetetni magát. Vígjátékot kreáltak az alapanyagból. Mitch és Matt szópárbajai kezdetben viccesek, az egész rivalizálás szórakoztató, aztán egyre fárasztóbbak lettek a nevettetőnek szánt részek, nem sikerült megtalálni a kontrasztot a poénkodás és a nyomozás közt. A modernizált koncepció egyenlő azzal, hogy a mai igényeknek megfelelően tárják elénk a kommersz, korhatáros humort. Rengeteg a szexista szöveg, de van itt fordított rasszizmus, hullagyalázás és altesti poénok is. A főszereplők mind tökéletes testi adottságokkal rendelkeznek, de a biztonság kedvéért beraktak a csapatba egy duci srácot, aki összeszűri a levet a legjobb nővel. A cselekmény kiszámítható, aki látott már kettőnél több filmet élete során, nem fog meglepődni semmin.

Érthető, hogy az emberek szórakozni akarnak, de lehet azt stílussal és kreativitással is prezentálni, mint a Baby driver esetében. Ezzel szemben a Baywatch a feleslegesen kétórásra duzzasztott játékidejével semmiféle értéket nem közöl. Helyenként szórakoztató, két-három alkalommal fel is nevettem, de ez nem kompenzálta a sablonosságot, felszínességet. A látvány gagyi, a komolyan vehetetlenség pedig csupán részben működik. Csak reménykedni tudok, hogy nem lesz belőle franchise, és a habok elnyelik a szórakoztatás e formáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!