Hírek

2015.10.02. 10:27

Izzik a galagonya (fotókkal)

Ki ne ismerné Weöres Sándor Galagonya című versét?

Győrffy István

A csodálatos sorok ritmusa, képei varázsaltosak: „Őszi éjjel / izzik a galagonya / izzik a galagonya / ruhája. / Zúg a tüske, / szél szalad ide-oda, / reszket a galagonya magába. / Hogyha a Hold rá fátylat ereszt: / lánnyá válik, /sírni kezd. / Őszi éjjel / izzik a galagonya / izzik a galagonya / ruhája.”

Éjjel ugyan nem láttam még a bokrokat, viszont a napfényben is csodálatosak a galagonya cserjék. Főleg azok, amelyek agáin tömött füzérben sorjáznak az apró piros, vagy vörösbe, bordóba hajló színű bogyók. Nem véletlenül ihlették meg a költőt is. A Szombathelyen, 1913-ban született Weöres Sándor, reménytelen szerelmének írta a fenti sorokat, amelyekkel varázsaltossá változtatta magát a növényt, a galagonyát is. A lényeg, nekem is sikerült szép, vöröslő galagonya bokrokat találnom a zalai erdők mentén. Van bokor, amelyikről már leperegtek a levelek, a vékony ágakon így még inkább izzanak az apró bogyók ezrei. Alulról, a kék ég felé nézve pedig finom csipke képet rajzol a bogyós ágak  összevisszasága

A galagonya általában töviscserje, vagy kis fa, rendkívül faj gazdag növény, a szakértők szerint több mint ezer változata létezik. Régóta használják gyógynövényként is, fogyasztása segíti például a szívműködést. A leírások rögzítik, hogy a galagonya gyógyító hatását a tudomány is igazolta. A növény leveléből, virágából vagy a terméséből készült tea sokak számára érezhetően kedvező hatású. Egy ismerősöm pedig arra esküszik, hogy a galagonya bogyón elixírré  érlelt pálinka elűzi a náthát.

Hogy így van-e – higgyük el! Ami viszont biztos, gyógyhatása van a csipkebogyónak is, amely a vadrózsa termése, és szinte társa a galagonyának az erdőszéleken. A csipkebogyónak számos népi elnevezése van, az egyik gyűjteményben például csipkének, csitkenyének, hecsedlinek, hecserlinek, hecse(m)pecsnek, seggvakarónak és bicskének is feljegyezték. A csipkebogyóról viszont mindenki tudja, hogy sok vitamin hordozója, de leginkább C vitaminban gazdag. A fotókon a vadrózsa termése is szépen virít a galagonya mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!