Hírek

2017.01.29. 18:45

Jeges tó, szobrok, rejtély

Vonyarcvashegy - Balatoni hal, női akt, kutya és a téli strandot őrző jeges tűzmadár is formálódott a jégszobrász művésztelepen szombaton. A befagyott tavat korcsolyázók lepték el, a ritka élményre vágyók pedig a jégkörhintát is kipróbálták.

Keszey Ágnes

A hideg időben közel annyian voltak a vonyarcvashegyi strandon, mint a meleg nyári napokon. Hét végén Jégrandira várt gyerekeket és felnőtteket a helyi turisztikai szervezet és a vízisport egyesület. A jeges-havas sportnapon játékos programokon, ügyességi megmérettetéseken és limbóversenyen is játszhattak, mozoghattak a vendégek.

- Bebizonyosodott, amit korábban is mondtunk, hogy szezonhosszabbítás helyett a Balatonnál új szezonok kellennek. Új szezon lehet a téli is, ehhez persze bizonyos feltételek szükségesek, amelyek erre a hét végére adottak voltak, így meg tudtuk tölteni a strandot - emelte ki a rendezvény szórakozáson túlmutató jelentőségét Horváth Tamás, a Vonyarcvashegyi Turisztikai Egyesület irodavezetője.

Nyarat idéző vendégforgalom tanúsította, hogy télen is népszerű a Balaton

A befagyott víztükrön jégkörhinta is várta a vendégeket.

- Láncfűrésszel körbevágtuk a jeget, amelynek a vastagsága 22-23 centiméter. A kör szélére pedig került egy csónakmotor, ami meghajtja a a 24 méter átmérőjű körhintát - mesélte Horváth Tamás.

A szárazföldön különleges látványosság, jégszobrász művésztelep várta a látogatókat.

- Mindenki saját elképzelése szerint, szabadon farag. Készül házőrző kutya, két balatoni hal: harcsa és csuka, továbbá elkészült a vonyarci strand őrzője, egy főnix is - mutatta be a műveket Major Lajos, az alkotótábor szervezője.

A jégszobrász alkotótábor egyik művésze, Takács Ferdinánd színezett szobrot farag

Csakúgy, mint az előző (múlt heti) művésztelepen, most is készültek színes jégszobrok. Érdekességeket is megtudtunk: a műveket a Balatonból kivágott jégtömbökből faragták, s előkészületként jó pár napja kísérleteztek a színezésükkel. Üregeket vájtak a tömbökbe, melyeket szörppel töltöttek meg.

Ám azt vették észre, hogy a cukortartalom miatt lassabban megfagyó színezett folyadékrejtélyes módon eltűnt. Aztán fény derült a titokra. A telepen, ahol tárolták a jégtömböket, Tücsök kutya megízlelte, s farokcsóválva mind ki is itta az áfonyaszörpöt. Így aztán vízfestékkel színezték a jégszobrokat, melyeket a strandon bárki megtekinthet - míg el nem olvadnak.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!