Hírek

2016.09.25. 18:00

Jeltolmácsot kérhetnek az egyesületi tagok

Zalaegerszeg - Negyvenöt évvel ezelőtt alakult meg a siketeket, nagyothallókat segítő szövetség (SINOSZ) zalai szervezete. Az évfordulóról bensőséges ünnepséggel emlékeztek meg szombaton.

Arany Horváth Zsuzsa

Zala megyében 1270 siketet, nagyothallót tartanak nyilván, közülük 350-en a SINOSZ tagjai.

Horváth István, az érdekvédelmi szervezet megyei elnöke elmondta, a tagságnak európai és állami támogatások révén jeltolmács szolgáltatást nyújtanak, 2014 óta pedig reggel nyolctól este 8-ig számítógépes jeltolmács diszpécser hálózaton keresztül kontakt-szolgáltatás működik, amely sürgősségi ügyintézésben segíti a rászorulókat.

Debrei Zsuzsanna színművész dalait Jónás Zsófia jeltolmács jelelte az egyesület tagjainak  Fotó: Katona Tibor

A szervezet gyökerei 1802-ig nyúlnak vissza, amikor Cházár András kezdeményezésére megindult a speciális iskolai oktatás. A szervezet kialakításának gondolatát elsőként Oros Kálmán siket betűszedő vetette fel. Kezdeményezésére indult meg 1892-ben a Siketnémák köre. A szombati rendezvényen Debrei Zsuzsanna és Hertelendy Attila színművész szórakoztatta a jelenlévőket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!