Hírek

2016.10.03. 21:20

Jó termés, vegyes eredmény - A búza mintegy 80 százaléka csak takarmány minőségű lett

Zalaegerszeg - Ebben az évben a tavalyinál 0,4 százalékkal kisebb területen 5,1 százalékkal több, 7,9 millió tonna kalászos gabona termett, adta hírül a napokban a Központi Statisztikai hivatal.

A búza termésátlaga csupán 1988-ban volt magasabb az ideinél, az elmúlt öt év átlagát 20 százalékkal haladta meg. Búzából 2016-ban az egy évvel korábbinál 1,1 százalékkal nagyobb területről 4,9 százalékkal több termést takarítottak be; a termésátlag 5,38 tonna/hektár volt, 1988 óta a legmagasabb Magyarországon.

Zala megyében idén a tavalyihoz képest 12 százalékkal nőtt a búza vetésterülete, a gazdálkodók 30 775 hektáron termesztették. Ennek megfelelően a termésátlag is magasabb lett, a hektáronkénti, megyei átlag szerint több mint 5,8 tonnás hozamra Zalában sem volt példa az elmúlt tizenöt évben, és hasonlóképp magasnak számít búzából a több mint 180 ezer tonnás összes termés. Igaz, ezek a magas mennyiségi adatok nem jelentettek anyagilag többet a gazdálkodóknak. Ugyanis a csapadékos időjárás miatt minőségi gondok jellemezték a termést, aminek körülbelül a 80 százaléka csak takarmány minőségű lett. Alacsony felvásárlási árak alakultak ki, aminek további kedvezőtlen jellegzetessége volt, hogy alig mutatkozott különbség a takarmány minőségű, illetve a kenyérbúza ára között.

Az árpa betakarított területe országosan az előző évinél 5,6, a termésmennyiség 14 százalékkal több volt, ami 8 százalékkal nagyobb termésátlagot eredményezett. Az idei termésátlag (5140 kilogramm/hektár) az eddigi legmagasabb Magyarországon, a termésmennyiséget pedig csak az 1992. évi múlta felül. Őszi árpából 27 százalékkal több, tavaszi árpából harmadával kevesebb termett, mint 2015-ben.

A KSH szerint az őszi árpa termése Zala megyében is kiugró volt, a hektáronkénti, átlagosan több mint 6 tonnás hozam messze megelőzi a 2015-öst. Ráadásul e takarmánygabonánk minőségével sem volt gond, a búzával ellentétben.

A tritikálé betakarított területe országosan 10 százalékkal kisebb az előző évinél. A learatott termés mennyisége 6 százalékkal csökkent.

Megyénkben mintegy húsz százalékkal kisebb területen, 2206 hektáron vetettek tritikálét, és körülbelül tíz százalékkal kevesebbet arattak belőle a tavalyinál.

Zab esetében a 2015. évinél 22 százalékkal kisebb területről az előző évinél 21 százalékkal kevesebb termést takarítottak be, az átlagos hozam szinten maradt. Zalában legalább harminc százalékkal csökkentették a gazdálkodók a zab vetésterületét, aminek következtében majdnem harmadával kisebb termést arattak belőle, viszont jelentősen jobb átlagterméseket, hektáronként több mint 3,2 tonnát értek el. Rozsból minimális a zalai termelés. Bár nőtt az idei vetésterület, így is csak 322 hektáron foglalkoztak vele. Viszont e kis területen a tavalyit jelentősen meghaladó termésmennyiség, több mint 1200 tonna, és ugyancsak magasabb átlagtermés - a tavalyi hektáronkénti 2,7 helyett idén 3,7 tonnás - hozamok voltak a jellemzőek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!