Hírek

2016.05.24. 15:58

Jóhiszemű emberek tízezreit csapta be

Zalaegerszeg – Beteg gyermekekre, rászoruló családokra hivatkozva gyűjtetett pénzt az alapítványi csaló, nemrég emeltek vádat ellene.

Arany Gábor

A vádirat szerint a most ötvenéves, zalaegerszegi L. József egy hajléktalan férfival hozatta létre 2001 augusztusában bánokszentgyörgyi székhellyel az Életünkért és Gyermekeinkért Alapítványt, amelynek célja az önhibájukon kívül szociálisan hátrányos helyzetű, illetve szívbeteg gyermekeket nevelő családok támogatása volt. Ennek módjaként anyagi támogatást, élelmiszerek vásárlását, közüzemi díjak kifizetését, ösztöndíjak folyósítását jelölték meg. Az alapítvány képviselője L. József volt, akit a bíróság 2013 novemberében három évre eltiltott attól, hogy társadalmi szervezet, alapítvány, közhasznú szervezet vezető tisztségviselője legyen. Ennek dacára L. József továbbra is irányította az alapítványt és kezelte az adományként befolyt pénzeket. L. József megbízásából többen is gyűjtöttek pénzt Dunántúl számos városában. Ehhez elsősorban beteg gyermekek fényképeit mutogatták, s arra hivatkoztak, hogy az adomány hozzájuk jut el. Ezzel szemben a bevételből a gyűjtők „szociális támogatás” formájában kaptak fizetséget munkájukért. Az adományozóktól 2014-ben közel 7,9 millió forintot gyűjtöttek be. Ebből L. József mindössze 175 ezer forintot fordított két család támogatására. A többi a gyűjtők kifizetésére, az alapítvány fenntartására, gépkocsi üzemeltetésre ment el, ám a bevétel nagyobb részét a férfi saját céljaira költötte el.

A megyei főügyészség 2014-ben megvizsgálta az alapítvány működésének törvényességét, azért L. József, hogy leplezze tevékenységét élettársával és egy ismerősével október 16-án megalapíttatta az L&K Zala Nonprofit Szolgáltató Betéti Társaságot, majd a Zala Work West Nonprofit Szolgáltató Betéti Társaságot. Ezt követően változatlanul folytatták az adományok gyűjtését. L. József nemcsak a gépkocsi használatát finanszírozta ebből, hanem munkaviszonya alapján fizetést is húzott. A betéti társasághoz 2014-15-ben további 1,9 millió forint folyt be az adományokból és ebből összesen 33 ezer forintot fizettek ki három család támogatására.

L. József a két év alatt csalárd módon közel 21 ezer esetben tévesztett meg adományozókat és jutott 9,6 millió forinthoz.

Mindezeken túl L. József megszegve a számviteli törvényt nem készített beszámolót, a könyvvezetést elmulasztotta. Emiatt az alapítvány vagyoni helyzetének áttekintése is meghiúsult.

A megyei főügyészség sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba közölte, a férfi ellen az egerszegi járási és nyomozó ügyészség 20.785 rendbeli, üzletszerűen és jótékony célú adománygyűjtést színlelve elkövetett csalás, valamint számvitel rendjének megsértése miatt emelt vádat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!