Hírek

2017.06.19. 20:55

Falu- és tanyagondnokok szakmai napját rendezték meg

Szakmai napot, valamint ahhoz kapcsolódóan úgynevezett látóutat szervezett a zalai falu- és tanyagondnokok részére a Zalai Falvakért Egyesület.

Gyuricza Ferenc

A program egyrészt a feladatot ellátó személyek szakmai továbbképzését szolgálta. A nap folyamán az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltatások Főosztályának szociális szakreferensre, Horváth Takács Bernadett ismertette a falu- és tanyagondnoki szolgálatokat érintő jogszabályváltozásokat. A rendezvény ugyanakkor baráti találkozóként is szolgált, hiszen – mint arról a megyében működő falu- és tanyagondnoki szolgálatok szakmai és módszertani feladatait ellátó Zalai Falvakért Egyesület ügyvezető titkára, Szeder Kummer Mária beszélt – erre is szükség van időnként. A találkozó így néhány zalai település nevezetességeinek megtekintésével kezdődött, a falugondnokok és a polgármesterek be is mutatták a helyi jellegzetességeket.

A találkozó résztvevői a zalaháshágyi Varga Ernő makettgyűjteményét is megtekintették. A képen balról Szeder Kummer Mária, a csonkahegyháti Horváth Eszter, a babosdöbrétei Fábiánné Németh Mária, a szintén csonkahegyháti Horváth László és a zalabéri Zsuppán Melinda
Fotó: Gyuricza Ferenc

Az első helyszín az 539 lakosú Zalacséb volt, ahol Erdei Csaba polgármester arról beszélt: a falu leginkább abban érdekelt, hogy megfelelő életfeltételeket teremtsen a lakói számára, ugyanis arra törekednek, hogy fiatalok telepedjenek le, akik onnan járnak el a szomszédos Zalalövőre, Zalaegerszegre, de akár Szombathelyre is dolgozni. A településnek van 120-130 nyugdíjaskorú lakója is, akiknek ellátását szintén kiemelt feladatuknak tekintik. Mindezt Varga Beáta helyi falugondnok is megerősítette, úgy fogalmazott: az idősek segítése az elsődleges feladat, ami idő azonfelül marad, azt fordítják más teendők ellátására.

A következő helyszín Zalaháshágy volt, a 389 lakosú községben Varga Ernő fafaragó fogadta a találkozó résztvevőit, ő a saját készítésű makettgyűjteményét mutatta meg a jelenlévőknek. Ezután Zalalövő, illetve a Szalai Fafeldolgozó és Kereskedelmi Kft. mint a térség nagyüzeme volt soron, majd következett a szakmai konferencia.

- Évente több alkalommal rendezünk szakmai napot a falu- és tanyagondnokok számára, mert folyamatosan változnak a szociális alapellátással kapcsolatos jogszabályok - magyarázta a program létjogosultságát a szervező egyesület titkára. - Ezúttal például a képzési rendszer változásairól cseréltük ki a gondolatainkat, de arról a problémáról is szóltunk, ami konkrétan érint 23-24 zalai települést, ez pedig a falugondnoki autók működési engedélye. Az elmúlt évek ellenőrzései során derült ki, hogy az újonnan kapott falugondnoki autókat regisztráltatni kell a kormányhivataloknál, amit több település elmulasztott. Ennek pedig az lett a következménye, hogy jelentős támogatási összegeket, Zalában összesen mintegy 35 millió forintot kellett visszafizetni az államkincstárnak.

A probléma megoldására a minisztérium is nyitott, egyelőre keresik a lehetőségét annak, hogy a pénzeket visszajuttassák a településeknek.

Szeder Kummer Mária érdeklődésünkre azt is elmondta: Zalában jelenleg 139 falu-, és tíz tanyagondnok dolgozik, így 180-200 településen működik szolgálat. Zala ezzel a legjobban lefedett megyék közé tartozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!