Hírek

2017.02.18. 20:24

Kiút az inkubátorból - jótékonysági bál a koraszülöttekért

Zalaegerszeg - Szombaton tartotta hagyományos, immár 7. jótékonysági bálját az Arany Bárány Télikertjében a Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány.

Magyar Hajnalka

Elsőként Dóra János, a kuratórium elnöke szólt az alapítvány elmúlt évéről, felidézve, hogy a statisztika 139 mentést regisztrált. Tavaly 11 millió forintot sikerült gyűjteniük az szja 1 százalékából, de szükség is van minden forintra, hiszen a mentés mellett műszerbeszerzésre, továbbképzésre, fejlesztésekre egyaránt fordítanak. Az alapítvány kiemelt köszönetét tolmácsolta dr. Tiborcz János dandártábornoknak, aki hathatós segítséget nyújtott az alapítvány nevében gyűjtő csalók megfékezésében, továbbá Bérces Edit világcsúcstartó ultrafutónak, aki példátlan odaadásával és nemzetközi kapcsolataival megalapozta a koraszülött futás sikerét.

A díjazottak: dr. Hegyi Johanna, Fórisné Pumer Andrea, Berta Ferencné és dr. Bodorkósné Kaszás Ilona, Dóráné Simon Zsuzsanna báligazgató (jobb szélen), valamint dr. Gárdos László társaságában
Fotó: Katona Tibor

Dr. Gárdos László, a Zala Megyei Szent Rafael Kórház gyermekosztályának vezetője köszöntőjében azt hangsúlyozta, bár az alapítvány állami feladatot lát el, színvonalas működése nem volna biztosított a jótékony felajánlások nélkül. Az osztály koraszülött részlegén tavaly 194 újszülöttet kezeltek, közülük 31-en 1500 gramm alatti súllyal jöttek a világra. Osztályuk tavaly teljes körűen elnyerte a családbarát címet, amihez hozzájárult az is, hogy már a kis súlyú újszülöttek esetében is megteremtették a közvetlen anya-baba kontaktus lehetőségeit, tehát ők sem kizárólag az inkubátorban töltik napjaikat. Korábban 2-3 hónap is eltelt úgy, hogy az anyuka nem találkozhatott koraszülött gyermekével, ám ez a szemlélet már a múlté. Bebizonyosodott ugyanis, hogy a bőrkontaktus nagyon jót tesz a piciknek. Gárdos doktor beszélt az alapítvány rehabilitációt támogató fejlesztéseiről, a tavaly átadott mamaházról, a nővérek és orvosok továbbképzésének anyagi támogatásáról, s rendezvényeikről (koraszülött PIC-nik, futás, adventi kitelepülés stb.) is. Terveik közül kiemelte az egyedülálló rehabilitációs játszótér létrehozását, s egy új idegentest eltávolító rendszer beszerzésének szükségességét.

Ezt követően az esten Faragó András színművésszel közösen műsort adó Farkas Alexandra opera-énekesnő, aki maga is koraszülöttként jött a világra, átadta egy tavaly novemberi operett gála bevételét az alapítvány javára. Vigh László országgyűlési képviselő, miután szólt az egészségügyi béremelésekről, valamint a kórházban zajló fejlesztésekről, 100 ezer forintos felajánlást tett. Ugyanilyen összegű adománnyal csatlakozott Bérces Attila cégvezető.

Ötödik alkalommal találtak gazdára az alapítvány ösztöndíjai. A Gyógyító mosoly - hűséggel az itthoni gyermekgyógyászatért orvosösztöndíjat dr. Hegyi Johanna érdemelte ki. A nővérek munkáját elismerő Tündérkéz ösztöndíjat pedig Berta Ferencné, dr. Bodorkósné Kaszás Ilona, valamint Fórisné Pumer Andrea vehette át.

Az est keretében két koraszülött kislány, Doszpoth Bernadett és Szücs Eliza is fellépett verssel, illetve énekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!