Hírek

2015.08.12. 15:26

Jóval több a beteg - Baleset, rosszullét árnyékolhatja be a nyaralást

Keszthely - A szezonban a sürgősségi esetek, a megnövekedett betegforgalom miatt kevesebb az előre tervezhető és halasztható műtét a 75 ezer lakost - de nyáron több mint százezer főt - ellátó keszthelyi kórházban.

Keszey Ágnes

Az év nagy részében hetente 310-320 beteg fordul meg a helyi kórház sürgősségi osztályán, de nyáron 420- 430-ra emelkedik ez a szám.

- Sok a folyadékhiányos, kiszáradásos, főként idős beteg - kezdte dr. Kató Csaba orvosigazgató. - Gyakoriak a szív- és érrendszeri problémák, az agyi történések, a stroke. A megnövekedett forgalom miatt gyakoribbak a különféle sérülések. Ilyenkor jóval több az alkoholos befolyásoltság miatt ellátandók száma is. Örömmel látjuk, hogy a drog jelenléte nem emelkedett az elmúlt évekhez képest. A nemrég történt villámcsapás felkavarta a kedélyeket, hét pácienst láttunk el, de szerencsére egyből sem lett szomorú esemény.

Szombathelyi Lívia ápolónő a keszthelyi sürgősségi osztályon az egyik orvosi műszert ellenőrzi Fotó: Keszey Ágnes

A vírusos, hasmenéses, hányásos betegségek gyakoriak gyerekek körében is, és idén nagy számban rovarcsípés okozta bőrproblémákkal is érkeznek a betegek.

- Az egészségügy akkor szembesül az orvoshiánnyal, amikor nyáron megnövekszik a betegforgalom - mondta dr. Kvarda Attila főigazgató. - Komoly szervezési munka szükséges a helyzet kezeléséhez. Áprilisban kezdődik a nyári szabadságok tervezése, hogy folyamatosan, minden osztályon legyen elegendő orvos. Ez sajnos azt is jelenti, hogy a kollégák nem mindig akkor tudnak elmenni szabadságra, amikor szeretnének. Másrészt a gyógyszerek, infúziók, ágyneműk beszerzése is jó előre megtörtént.

Jó tanácsként elhangzott: a melegben legalább négy liter folyadékot igyunk, mindig legyen nálunk ásványvíz. Aki rendszeresen gyógyszer szed, a nyaraláskor se feledkezzen meg erről, aki pedig krónikus betegségben szenved, az esetleges pirulákon kívül tartsa magánál a vonatkozó orvosi dokumentációt is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!