Hírek

2017.04.14. 13:05

A gólyafészket is megépítik a kacorlaki polgárőrök

Budapesten tartotta beszámoló küldöttgyűlését az Országos Polgárőr Szövetség múlt szombaton. Zalából Magyar Zsoltot, a Kacorlaki Faluszépítő, Sport és Polgárőr Egyesület elnökét dr. Túrós András, az OPSZ elnöke elismerésben részesítette.

Fincza Zsuzsa

Ottjártunkkor mégsem a kitüntetésével büszkélkedett Magyar Zsolt, aki novembertől a polgárőrség nagykanizsai járási koordinátora, januártól pedig a határvédelmi tagozat vezetőségi tagja, zalai vezetője is. Inkább egy gólyafészket mutatott, amelyben már a családalapításon buzgólkodtak a hosszú útról hazatért madarak. A büszkeség oka, hogy a gólyalakosztályt a helyi polgárőrök építették.

- Húsz évvel ezelőtt egy közelben álló régi, düledező épület kéményén volt a fészek, s amikor a házat lebontották, a falubeliek összefogtak, és helyette egy oszlopra újat raktak, amit elfogadtak a gólyák. Nos, ez az oszlop mostanra elkorhadt. Megvettük az oszlopot, a vasat, összefogott az egész falu.

Kacorlakra általában április közepén érkezik az első gólya, gondolták, ráérnek szép kényelmesen, majd a jó időben felállítani a fészektartót.

Magyar Zsolt és Pliha Csilla büszkén mutatták a kacorlaki polgárőrök és a falu összefogásával emelt gólyapalotát Fotó: A szerző

- Az idén azonban úgy látszik, sietős volt a dolguk - folytatta a kacorlaki polgár-őrök vezetője. - Az egyik nap kétségbeesetten telefonáltak a faluból, hogy a közeli villanyoszlopon már ott ül a gólya, és a fészkét keresi. Rohantunk haza, aki tudott, jött segíteni. Például a szemben lakó fiatalember, akinek öt fia van, azt mondta, neki kötelessége is, hiszen náluk sokat dolgozott a gólyamadár. Summa summarum, este már állt az oszlop, a gólya pár órán át csak bámulta, aztán elrepült, majd egy ággal tért vissza és elkezdte bebútorozni az új lakást.

A fészekcserét előzetesen egyeztették a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szakembereivel, s az ő segítségükkel jövőre felszerelnek egy kamerát is a fészekhez, s így a kacorlaki gólyák életét is nyomon lehet majd követni az interneten.

- Persze nem csak a madarakon, egymáson is segítünk. Támogatjuk a szegénységben élő falubelieket. Például most vettünk egy babakocsit az egyik rászoruló családnak - kapcsolódott a beszélgetésbe Pliha Csilla, aki szintén tagja a 24 tagú kacorlaki egyesületnek, amelyben tizedmagával képviseli a „gyengébb" nemet.

Magyar Zsolt „a polgárőr mozgalomban végzett tevékenysége elismeréseként" kapott kitüntetéssel

Az átlagéletkoruk - 41-42 év - is irigylésre méltó, így nem esik nehezükre, hogy ha kell, a falujukba vezető országút mentén is összeszedjék a szemetet. Igaz, erre Kacorlakon nem nagyon van szükség, mert a gazdák még az úttestet is lesöprik, ha a fűnyíró véletlenül beteríti nyesedékkel. Ami még jellemző a polgárőr közösségre, hogy barátinak nevezhető a kapcsolatuk. Részt vesznek számos rendezvényen, sokat kirándulnak, az országos polgárőrnapok főzőversenyeit már háromszor megnyerték.

- Néhányan azt mondják: Kacorlak békés falu, nem történik bűncselekmény, nincs dolga a polgárőrnek. Badarság - így Csilla. - A polgár-őröknek nem a bűncselekmények felderítése, hanem a megelőzése a feladatuk. Hogy a létünkkel, a gyakori járőrözéseinkkel elvegyük a rosszban sántikálók kedvét, a jó, baráti, szomszédi kapcsolatunkkal megóvjuk a lakosságot attól, hogy áldozattá váljanak. A járőrözéseink hatékonyságát növeli, hogy a szomszédos falvakkal összefogva, minden szolgálatban egymás településein is körülnézünk, így megtriplázódik a polgárőrök jelenléte a közterületeken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!