Hírek

2017.07.18. 12:30

Kalandos UltraRába - Zalai résztvevők élménybeszámolója

NAGYKANIZSA - Első nőként teljesítette az UltraRába kenus teljesítménytúrát (216 kilométer, 33 órányi folyamatos evezés) a rigyáci Keléné Majzik Bernadett párjával, Kele Attilával. És ez igen komoly fegyvertény, ugyanis az UltraRába a Rába folyó technikai kihívásaival, az éjszakai szakasz nehézségeivel egy igazán harcos, embert, illetve erőt próbáló teljesítménytúra.

Horváth-Balogh Attila

A leghosszabb európai verseny, egyszersmind az egyik legkeményebb magyar evezős kihívás, ám a világ nemzetközi versenyei és túrái között is az erősebbek közé tartozik. Komoly felkészülést igényel minden résztvevőtől.

Fotó: Kele Attila

– A párom, Attila már harmadszor volt az UltraRábán, én először tavaly utaztam el vele, akkor még csak kísérőként – bocsátotta előre Keléné Majzik Bernadett. – Jó év volt, magas vízállással, aminek mindenki örült. Idén úgy gondoltam, én is vízre szállok Atival. Nagyjából ugyanazok a csapatok indultak el – viszont igen alacsony vízállás mellett. Ezért míg tavaly 211 kilométeres volt az UltraRába, idén majdnem 216 kilométerre jött ki a táv, mert a szakasz legnagyobb részén ki kellett menni a kenuval hol a jobb, hol a bal oldalra, ahol kicsivel magasabban állt a víz.

Bernadett elárulta: az éjszaka igencsak izgalmasan telt a Rábán.

Fotó: Kele Attila

– Fejlámpával eveztünk és a lámpa fényére tódulni kezdtek felénk a kérészek, de olyan milliós nagyságrendben. Ellepték a lámpát, mi pedig semmit sem láttunk. Végül sikerült kitalálnunk a hathatós megoldást: kézbe vettük a lámpát és úgy világítottunk vele, hogy balról elhúztuk jobbra, aztán vissza. A kérészek nem tudták olyan gyorsan követni a fény mozgását, így láttunk is valamit...

Fotó: Kele Attila

Hozzátette: összességében nehéz volt a túra, hiszen nappal 35-40 Celsius fokon, tűző napon kellett evezniük, éjszaka pedig jött a rovaráradat. Mindketten nagyon elfáradtak, volt, hogy evezés közben néha elbóbiskoltak – olyankor  mindig megdőlt a hajó.

A III. UltraRába indulói: Szabó Attila, Aipli Sándor, Denke Sándor, Sánta Tamás, Nagy Árpád, Keléné Majzik Bernadett, Kele Attila, Lőrincz Endre, Molnár Csaba, Pobori Krisztián, Kakas Tamás, Lillik Zoltán, Horváth Attila 
Fotó: Kele Attila

– Mégis megérte, mert a Rába gyönyörű, közelről láthattunk hódokat, réti sast, s találkoztunk közben egy ivó szarvassal is – mesélte Keléné Majzik Bernadett. – S egyszer egy vaddisznó is mérgesen ránk röffent a partról, szerencsére, nem úszott be hozzánk.

S ha ez nem lenne elég, Kele Attila két nappal később lefutotta a Dél-Zala Dombjai Ultra Trail 100 kilométeres szakaszát. Neki így húzós volt a hét: 320 kilométert abszolvált evezve és futva, cirka 50 óra alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!