Hírek

2017.03.07. 19:20

A 91. évében járó Köröcz Kálmánnak gratuláltak

Kálócfa - A 90. évét betöltött Köröcz Kálmán mezőgazdasági és fémipari vállalkozót sok évtizedes, a térség mezőgazdaságáért végzett munkája elismeréseként köszöntötték kedden önkormányzati vezetők.

Hajdu Péter

Az idős vállalkozót otthonában meglátogatta dr. Pál Attila, a megyei közgyűlés elnöke és Pácsonyi Imre alelnök, valamint Szabó András kálócfai és Kámán János kozmadombjai polgármester. Kálmán bácsi ez utóbbi faluból származik ahol édesapja iparos volt, ám az ötvenes években mindenét elvették. A vasas szakmákban otthonos Köröcz Kálmán Budapesten folytatta a munkáját lakatosként a Bányagép vállalatnál, majd gondolt egyet és kilépett. Hazajött és önálló vállalkozásba fogott Kálócfán. Ami persze nem volt egyszerű. A vendégeknek arról is beszélt, hogy mennyi hatósági vegzatúrának volt kitéve, és büntették is az akkor még éppen csak megtűrt maszekoskodásért. E pályafutásnak azonban az egész térség hasznát látta.

A köszöntés után. Az előtérben jobbra Köröcz Kálmán, mellette lánya, Vaski Tiborné, a kép bal szélén Kámán János. Mögöttük áll (balról) Pácsonyi Imre, Szabó András és dr. Pál Attila Fotó: Katona Tibor

Beindította a ma is két alkalmazottal működő fémipari kisüzemét, ahol fő termékként az ömlesztett anyagok szállítására szolgáló, úgynevezett Rédler-láncokat kezdték gyártani. A termelés ma is megy, a mezőgazdaságban a terményszárítók fontos tartozéka. Keddi ottjártunkkor is éppen acél alapanyagot raktak le egy teherautóról. Mint visszaemlékezett, a 60-as években a környező kis földműves gazdaságokban nagy szükség volt a kovácsra, merthogy az az eredeti szakmája. Mindent megcsinált, amire szükség volt, ekevasat, szekercét, boronát. A kis üzemből került ki a környező falvak kerítéseinek a nagy része is. A kárpótlás időszakában vásárolt földjeivel kapcsolódott be a mezőgazdasági termelésbe. Betakarító gépeket vett, s volt idő, amikor hat kombájnnal aratott bérmunkában a gazdálkodóknak. Már csak három kombájnja van, mert a megerősödő termelők is gépesítettek, de azért nyáron ezek még dolgoznak. Az önkormányzati vezetők tevékenysége folytatásához kívántak jó egészséget az idős egyéni vállalkozónak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!