Hírek

2016.10.05. 09:51

A kalandos utat bejárt kanizsai oltárkép Marosvásárhelyen

Nagykanizsa - Kanizsa vár visszafoglalásakor 1690-ben a várkastély kápolnájában létrehozott oltárnál a jezsuita szerzetesek egy Mária oltárképet helyeztek el.

Benedek Bálint

Ez a kép eredeti pompájában jelenleg Marosvásárhelyen a főtéri templomban található.

A 326 éves ereklye jelentőségéről és kalandos történetéről a Kanizsai Múzeumért Alapítvány elnöke, dr. Polay József beszélt a Thúry György Múzeumban.

- Az tudjuk, hogy 1702-ben a várat és a várkastélyt benne a kápolnával lerombolták - mondta dr. Polay József. - A kanizsai templomban szolgáló szerzetest, Körmendi Imre atyát Marosvásárhelyre helyezték, aki a Máriát a kis Jézussal ábrázoló képet magával vitte. Ezt rögzítették is a jezsuiták.

A barokkos képet több, Marosvásárhelyen járt kanizsai történetíró is látta, s az ottani plébánosok tudtak is a dél-zalai eredetről. Legutóbb az alapítvány elnöke érdeklődött a képről, s a főesperestől azt a tájékoztatást kapta, hogy a festmény még mindig a főoltár része, de abban nem meghatározó. Azonban az oltár megbontása az összkép miatt erősen vitatott lenne.

- A kép valószínűleg Ausztriából származik - folytatta az elnök. - Nem szeretnénk, ha a városok érdekei sérülnének, de megkezdtük a tárgyalásokat. De még az is lehet, hogy kormányok közötti egyeztetésre lesz szükség a jövőben.

Ezen kívül dr. Polay József hozzátette: a nagykanizsai Kórház kápolna két gyönyörű ablakát már korábban restauráltatták, mely megtekinthető a múzeumban. És most megvan a harmadik is, de nagyon rossz állapotban, mely az elképzelésük szerint várhatóan közösségi összefogásból újulhat majd meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!