Hírek

2017.04.28. 15:05

Milyen volt a kanizsai vár? Mostantól megnézheti 3D-ben!

Nagykanizsa - Új korszak nyílt a kanizsai vár történetének kutatásában azzal, hogy elkészült az egykori erődítmény 3 dimenziós rekonstrukciója.

A várrekonstrukciót, illetve annak menetét pénteken sajtótájékoztatón mutatták be az újságíróknak. Mint azt Horváth Balázs, a projektet  finanszírozó Netta-Pannonia Környezetvédelmi Kft. igazgatója a polgármesteri hivatalban tartott bemutatón kijelentette: rendkívüli jelentőséggel bír a várrekonstrukció elkészítése Nagykanizsa történetének kutatásában, hiszen így még soha nem láthattuk a hajdanvolt erődítményt.

Kevesen tudják, de a várnak valójában csak a két középső bástyája készült el, az előtérben látható nagy területet várossá alakítva használta a török
Fotó: 3D-rekonstrukció

A sajtótájékoztatón Dénes Sándor polgármester is méltatta az  elvégzett munkát, majd a 3D-rekonstrukciót elkészítő Pazirik Kft. (amely egyébként a füzéri és az egri vár kapcsán is hasonló programot vitt végig), képviselői, Balogh András ügyvezető, Szakonyi Balázs grafikus, illetve a szakértő dr. Kelenik József – aki már 1988 óta kutatja a kanizsai erődítmény történetét – mutatták be a rekonstrukció folyamatát.

Végül Cseresnyés Péter államtitkár országgyűlési képviselő jelezte: már évek óta napirenden van a hajdani vár turisztikai célú, valamilyen formában megvalósuló újjáélesztése – ez a folyamat most komolyan elkezdődött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!