Hírek

2011.12.22. 19:25

Karácsony a börtönben

Gyerekek, feleségek, szülők lesik várakozással az ajtót, időnként babasírás töri meg a csendet, aztán nevelői kísérettel megérkeznek a fogvatartottak a különleges alkalomra: karácsonyi ajándékként 2 órát tölthetnek szeretteikkel.

Horváth A. Attila

Két éve rendezték meg először a Zala Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben a családi karácsonyi ünnepséget, amit a fogadtatás, a megható pillanatok miatt folytatásra érdemesnek talált az intézmény és a szervező Zalai Népfőiskolai Egyesület. Utóbbi már hetedik éve valósít meg ismeretterjesztő, kulturális, sport- és prevenciós programokat a megyei börtönben.

- Az a cél, hogy a fogvatartottak hasznosan töltsék szabadidejüket és felkészüljenek a szabadulás utáni beilleszkedésre. Ezért nagyon fontos a családi kapcsolattartás - mondta el a szerdai ünnepségen Fehér Lászlóné, a népfőiskolai egyesület titkára.

Az elnök, dr. Szinku Mihály úgy nyilatkozott: őt igencsak megérintette, mikor egy elítélt azt mondta, programjaikkal a szabadság levegőjét hozzák be az intézetbe.


Hasonló gondolatokat fogalmazott meg Szép Péter fogvatartott:
- Nehezen éljük meg a karácsonyt, de az intézet sokat tesz azért, hogy a körülményekhez képest jól el tudjuk tölteni az időt. Az, hogy most itt lehetnek a hozzátartozóink, nagy jutalom, rendkívüli lehetőség, amit a jó magaviseletűek érdemeltek ki - mondta a fiatalember.

Idén is versekkel és kis színdarabbal készültek a fogvatartottak. Az előadás üzenete különösen aktuális volt a börtön falain belül: inkább éljünk szegényen, de szeretetben, mintsem hogy a pénz miatt feladjuk boldogságunkat.

- A karácsonyt már a második században ünnepelték Keleten, de a lényege azóta sem változott: Isten ember alakban közénk jött, hogy megtanítson rá minket, szegényként is lehet Istennek tetsző életet élni - fejtette ki az üzenetet Sághegyi Gellért plébános, a börtön lelkésze. Beszéde zárásaként azt kívánta a jelenlévőknek: ahogy a napkeleti bölcsek más úton tértek haza Jézustól, karácsonykor, úgy váljunk mi is jobb emberré.

- Intézetünkben már korábban megkezdődött az ünnepi készülődés, a fogvatartottak ajándéktárgyakat készítettek, és a nevelők segítségével karácsonyi műsort állítottak össze, emellett szentmisén is részt vehetnek - tudtuk meg Szita Péter nevelőtiszt bv. főhadnagytól. Az ajándékokat a műsor után adták át hozzátartozóiknak a fogvatartottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!