Hírek

2016.12.21. 19:45

A karácsony veszélyei - amikor a tűz pusztít

Pár perc elegendő ahhoz, hogy a szoba tűzbe boruljon az adventi koszorún égve felejtett gyertyától.

Arany Gábor

Ezt demonstrálták szerdán délelőtt a megyeszékhelyi tűzoltó-parancsnokság udvarán, ahol konténerben rendeztek be szobát a karácsonyhoz illő stílusban. Adventi koszorú a tévé tetején, odébb a díszítésre váró fenyőfa és a bútorok.

Tomboltak a lángok a konténerben berendezett szobában, amikor két perc után a tűzoltók légzőkészüléket használva beavatkoztak
Fotó: Pezzetta Umberto

- Hazánkban évente 6000 tűzesethez vonulnak ki kollégáink, ezek közül több tucatnyi, ami a karácsonyi időszakban következik be csillagszórótól, gyertyától vagy hibás lámpafüzértől - mondta a bemutató előtt Cseresznyés Dániel, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője. - Zalában az elmúlt négy évben nem fordult elő ilyen okból tűzeset, de fontosnak tartjuk a megelőzést. A speciális konténer alkalmas arra, hogy bemutassuk, apró figyelmetlenségből is rövid időn belül komoly tűz támadhat - mondta.

A gyakorlatot a Zrínyi-gimnázium ötödikes diákjai is megnézték.

A látottakat a megyei tűzoltósági főfelügyelő, Bajsz András tűzoltó alezredes magyarázta el a gyerekeknek. A piros kakas az eldőlt égő gyertyától indult, és a zárt térben a lángok gyorsan átterjedtek a szoba minden berendezésére. Fekete füst gomolygott ki az ajtón, amikor az A szolgálati csoport tűzoltói légzőkészüléket használva léptek akcióba és egy vízsugárral elfojtották a lángokat.

A hőkamera mutatta, hogy a konténer jobb oldala áthevült
Fotó: Pezzetta Umberto

Bajsz András érdeklődésünkre arról is beszélt, hogy a tűz mellett a legnagyobb veszélyt a keletkező égéstermékek jelentik, ugyanis ezek erősen mérgezők. A kárpitozáshoz használt műanyagok egy köbcentijéből az égéskor egy köbméter füst keletkezik. Ez olyan anyagokat is tartalmaz, amelyek akár azonnali halált okozhatnak.

A megelőzés érdekében ne legyen éghető anyag az adventi koszorú gyertyái alatt, az égő gyertyákat soha ne hagyjuk felügyelet nélkül, karácsonyfának lehetőleg élő, gyökeres fát válasszunk, és biztonságos égősorokat használjunk a gyertyák helyett.

A lángok hamar terjednek tovább a zárt térben, 10 percen belül a helyiségben minden anyag meggyullad. Innentől kevés az esélye annak, hogy bárki is élve kikerüljön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!