Hírek

2017.05.29. 18:59

Karitatív alapítvánnyal csalt évekig a zalai férfi

ZALAEGERSZEG Karitatív célú alapítványt hozott létre és így gyűjtetett pénzt saját céljaira az a férfi, akit másfél év, végrehajtásában három esztendő próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélt a járásbíróság csalás miatt.

Arany Gábor

Az illető beteg gyermekekre, rászoruló családokra hivatkozva csalt ki pénzt emberektől, majd az adományok zömét a szervezet működtetésére fordította.A most 50 éves, egerszegi L. József egy hajléktalan férfival hozatta létre 2001 augusztusában, bánokszentgyörgyi székhellyel az Életünkért és Gyermekeinkért Alapítványt. A szervezet céljául az önhibájukon kívül szociálisan hátrányos helyzetbe került, illetve szívbeteg gyermekeket nevelő családok támogatását jelölte meg. Az alapítvány képviselője L. József volt.

Őt a bíróság 2013 novemberében három évre eltiltotta attól, hogy társadalmi szervezet, alapítvány, közhasznú szervezet vezető tisztségviselője legyen, ám továbbra is irányította az alapítványt, kezelte az adományokat. L. József megbízásából többen gyűjtöttek dunántúli városokban. Beteg gyermekek fényképeit mutogatva arra hivatkoztak, hogy nekik megy az adomány. Nem így történt.Az adományozóktól 2014-ben 7,9 millió forintot vettek át.

Ebből L. József mindössze 175 ezer forintot költött két család támogatására. A többi a közreműködők kifizetésére, az alapítvány fenntartására, gépkocsi-üzemeltetésre ment el. A megyei főügyészség 2014-ben vizsgálta az alapítvány működését, ezért L. József tevékenysége leplezésére élettársával és egy ismerősével október 16-án megalapíttatta az L&K Zala Nonprofit Szolgáltató Bt.-t, majd a Zala Work West Nonprofit Szolgáltató Bt.-t.

Ez után folytatódott az adományok gyűjtése. L. József ebből a gépkocsi fenntartása mellett fizetést is húzott. A betéti társasághoz 2014-15-ben még 1,9 millió forint érkezett az adományokból és ebből 33 ezer forintot fizettek ki három családnak. L. József a két év alatt ezreket megtévesztve 9,6 millió forinthoz jutott. Emellett nem készített beszámolót, a könyvvezetést elmulasztotta, így az alapítvány vagyoni helyzete átláthattalan volt.

A férfi ellen 20 785 rendbeli, üzletszerűen és jótékony célú adománygyűjtést színlelve elkövetett csalás, valamint számvitel rendjének megsértése miatt emeltek vádat. A járásbíróság pénteken első fokon felfüggesztett börtönre ítélte L. Józsefet és 10 évre eltiltotta, hogy alapítvány vezetője legyen. A vádlott és a védője három napot tartott fenn a nyilatkozatra, az ügyész tudomásul vette az ítéletet. ag

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!