Hírek

2017.03.27. 17:50

Tavaly 142 lakóépületet ellenőriztek a katasztrófavédelem emberei a megyében

Úgy tűnik, nem volt hiábavaló a katasztrófavédelem évek óta tartó, rendszeres tájékoztatása, a magas és középmagas társasházak ellenőrzésekor nem találtak kirívó hiányosságot.

Arany Gábor

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság hatósági szakemberei tavaly 142 ellenőrzést hajtottak végre középmagas és magas lakóépületekben. Hasonlóra lehet számítani ebben az évben is. A megyei igazgatóságtól kapott tájékoztatás szerint tavaly a hatósági ügyintézők a többi között azt vizsgálták, hogy adottak-e a tűzoltói beavatkozás feltételei, van-e, és megfelelően karbantartott-e az épületben a hő- és füstelvezetés, rendelkezésre állnak-e a tűzvédelmi iratok, illetve betartják-e az épületekben a használati szabályokat. Az ellenőrök azt tapasztalták, hogy az épületek döntő többségét szilárd burkolatú úton meg lehetett közelíteni.

A talpalási helyeknél fák, villanyoszlopok nem korlátozták a beavatkozási lehetőségeket. Több esetben azonban nem volt megfelelő a tűzoltási felvonulási terület felfestése és jelölése.

Tóth Eszter százados és Cseresznyés Dániel főhadnagy Egerszegen az egyik Vizslaparki úti társasházban ellenőrzi a tűzoltó készüléket Fotó: Katona Tibor

A közterületi tűzcsapokhoz hozzá lehetett férni. Rosszabb volt a helyzet viszont a fali tűzcsap-, illetve az úgynevezett száraz felszálló hálózatokkal. Több esetben a fali tűzcsaphálózat, száraz felszálló hálózat felülvizsgálatát nem végezték el és nem dokumentálták. Kettő kivételével a vizsgált épületekben a hő- és füstmentességet biztosító berendezés működőképes volt. Az áramtalanítás lehetősége valamennyi épületben és lépcsőházában biztosított volt, a tűzvédelmi főkapcsolókat külön helyiségben, vagy kapcsolószekrényben helyezték el.

A társasházakban mindig központi kérdés, hogy milyen állapotban vannak és mennyire járhatóak a kiürítési útvonalak. A tapasztaltak szerint az esetek többségében a menekülési útvonalakat nem szűkítették le, a lakók a legtöbb helyen már odafigyeltek erre, hogy a kellő szabad szélesség meglegyen. A tűzvédelmi iratok kontrolljánál a hatósági ellenőrök a tűzvédelmi használati szabályok kidolgozásának szakszerűségét, naprakészségét ellenőrizték, és azt is vizsgálták, hogy azokat megismertették-e a lakókkal. Néhány esetben nem volt naprakészen tartva a tűzvédelmi használati szabályokról készült dokumentum.

Mindezek mellett áttekintették az elektromos és villámvédelmi berendezések felülvizsgálatát, és hogy a tapasztalt hibákat kijavították-e. Több esetben a minősítő iratok hiányosak voltak, a feltárt hibák kijavításának dokumentálásához hasonlóan.

Az ellenőrök a használati szabályok vizsgálatakor többször megállapították, hogy a közös tereket nem a rendeltetésük szerint használták a lakók. Előfordult, hogy a pinceszinti lépcsőforduló vagy éppen a kazánház tárolóként funkcionált. Az egyik épület tárolóhelyiségében még laktak is. A hiányosságok megszüntetése érdekében az elsőfokú tűzvédelmi hatóságként eljáró katasztrófavédelmi kirendeltségek intézkedtek. A 142 ellenőrzés kapcsán 33 hatósági felhívással éltek, egy esetben a hatósági felhívást követően tűzvédelmi bírságot szabtak ki. A tájékoztató szerint a hatóság a szabálytalanságok megszüntetését figyelemmel kíséri, szükség esetén utóellenőrzést tart, valamint további intézkedést kezdeményez. Összességében megállapítható, hogy a hiányosságokat az ellenőrzéseket követően azonnal vagy a határidő betartásával megszüntették. A tapasztalat azt mutatja, hogy a középmagas, magas lakóépületek tűzvédelmi helyzete kismértékben javult, a közösségek egyre több figyelmet fordítanak erre.

A tájékoztató kitér rá, hogy valamennyi települési önkormányzatnak és a Lakásszövetkezetek Zala Megyei Szövetsége elnökének küldtek lakossági felhívást, és ismertették a tűzmegelőzésre vonatkozó előírásokat. Minden bizonnyal ez is közrejátszott a középmagas és magas lakóépületek tűzvédelmi helyzetének javulásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!