Hírek

2016.02.15. 10:04

Kazincbarcika után Nagykanizsán nézik online a legtöbb pornót

Nagykanizsa – A dél-zalai város nemrég 2. lett azon a „ranglistán”, melynek készítői azt vizsgálták, hogy melyik hazai városból keresnek rá a legtöbb pornóra az interneten. Az első helyet Kazincbarcika érdemelte ki, Budapest pedig nincs benn az első tízben. Persze a keresőszavak használata és az online pornófogyasztás nem biztos, hogy egyenesen arányos.

Horváth-Balogh Attila

Az említett kutatást egy internetes szexpartnerkereső portál végezte, melynek marketingigazgatója, Móczár Rudolf elmondta: a legnagyobb online kereső statisztikáit használták.

– Megvizsgáltuk, hogy adott keresőszavakra az ország melyik régiójából, városaiból keresnek a legtöbben és melyek azok a keresőszavak, amiket leggyakrabban használnak, valamint az időbeli gyakoriságot is – hallottuk Móczár Rudolftól. – Gyakorlatilag a teljes magyar internetező lakosság benne van a halmazban, a kereső hazai részesedése ugyanis 97-98 százalék Magyarországon, így jól reprezentálja az internetezők teljes táborát. Láthatóan nem a magyar nagyvárosok azok a lokációk, ahonnét a legtöbb felnőtt tartalmat keresik az interneten. Ebből valószínűsíthető, hogy a felnőtt tartalmak fogyasztása összefügghet azzal, hogy adott közösségben, városban mennyi lehetőségük van ismerkedni és kapcsolatot kialakítani az ott élőknek. Egy 2013-as saját online kérdőíves felmérés szerint egyébként partnerkereső oldalunk 90 százaléka néz felnőtt tartalmat az interneten, harmaduk rendszeresen. Az oldal tematikájából adódóan ez az eredmény természetesen felfelé torzított, de becsléseink szerint többen néznek felnőtt tartalmat az interneten, mint ahányan nem.

Ugyanakkor a nagyvárosok, így Budapest „lemaradására” a top 10-ből magyarázat lehet az is, hogy aki rendszeresen néz pornót, nem feltétlenül keresőkifejezésekkel talál rá a tartalomra, hanem egyből a már „bejáratott”, általa kedvelt oldalakra kattint.

Természetesen kíváncsiak voltunk az utca emberének véleményére is. Jobbára fiatalokat állítottunk meg, azt gondolván, valószínűleg ez a korosztály lehet a legnagyobb pornófogyasztó.

– Hallottam róla, hogy dobogósok lettünk és igen, elképzelhetőnek tartom – vélekedett egy középiskolás fiú. – Az osztálytársaim közül sokan néznek ilyen filmeket, de szerintem nincs olyan ember az országban, aki ne látott volna már pornót.

Megállítottunk egy párt is.

– Mi ártatlanok vagyunk a témában – mondták rögtön a hírre. – De ha az osztálytársaimat tekintem, akkor lehet, hogy igaz – hallottuk már a páros lány tagjától. – Ők ugyanis rengeteg pornót néznek, számítógépen, telefonon, DVD-n

Dóber Valéria

Ezt erősítette meg tapasztalatai alapján Dóber Valéria pedagógus-pszichológus is.

– Mind pedagógusként, mind pszichológusként azt tapasztalom, hogy a „pornófogyasztás” nagy méreteket öltött a fiatalok, de a többi korosztály – s elsődlegesen a férfiak – életében – jelentette ki. – Hogy mi van mögötte? A gyors kielégülés, a minden elérhető, megvásárolható – a fogyasztói társadalommal együtt járó és egyre inkább terjedőben lévő – élménye, tartalma. Mai társadalmunknak az élet minden színterén ez az egyetlen, szinte a világképet meghatározó alapja: „fogyaszd, vedd meg, szerezd meg, ez is a tiéd lehet, azt is megkaphatod, s minél több dolgot birtokolsz, annál boldogabb vagy”. Ebben nyújt „segítséget” a technika fejlődése. Azt tanulják meg a mai generációk, hogy egy kattintással minden elérhetővé válik, még a testi örömök is a virtuális világban. Hasonló mindez az izomnövelő szerek fogyasztásához: nem kell keményen edzeni, elég, ha bekever ezt-azt (valami megvásárolható port), vagy bead magának valamiféle injekciót a látványos izmokra vágyó férfiember (vagy hölgy), és máris tekintélyt parancsolóbb lesz a megjelenése. S a filmek, a videoklipek, de a divatvilág is a testiség túlhangsúlyozásán alapul. A fiatal férfiak, fiúk nézik a pornót, közben önkielégítést folytatnak, nem kell udvarolni, gondolkodni, erőfeszítést tenni, s persze így a kudarc, vagy annak lehetősége is elkerülhetővé válik. A személyiségfejlődés, az érzelmi világ, a kommunikációs kultúra és persze a valódi nemi szerepek kialakulása, megtanulása, megélése is látványosan háttérbe szorul eközben – kimarad az intimitás képessége, a valódi párkapcsolat megtapasztalása. A fiataloknál a pornó elindít olyan rossz beidegződéseket, amelyek a későbbi életükre nagyon káros, sőt tragikus hatással lehetnek. A jelenség mögött a családi kapcsolatok kiüresedése is fellelhető. Sok családban nincsenek mély érzelmi kötődések a szülők és a gyermekek között, hiányoznak a követendő minták, a fiatalok sokszor a virtuális világba merülnek a magány, a meg nem értés elől. Vannak szülők, akik a saját kényelmüket, nyugalmukat fontosabbnak tartják, mint a gyerekükkel töltött időt: fél szemmel a tévét nézik, vagy a számítógép monitorját, esetleg a telefonjukkal bíbelődnek, s csak a másik fél szemük, „félfigyelmük” jut a gyereküknek. Ez a „minta” rombol.

A szakember azt is hozzátette: a pornó az ösztönvilág legmélyebb bugyraihoz kapcsolódik. Erősítheti, előidézheti a szexuális elhajlást (aberrációt), különösen, ha túl korai életkorban találkozik vele valaki. A szexualitást a maga nyersességében ragadja meg, így azoknál, akik túlzásba viszik, elveszik (vagy ki sem alakul) a kielégítő szexuális együttlétre való képesség.

– Nagy volt az ugrás a nagyszülők generációjától máig: a testiségről, szexualitásról régen alig beszéltek a családokban – és ez esetleg ma sincs másképp, de helyette ott van a virtuális világ, ahol minden elérhető.

Ám mint kiderült, nem csak a fiatalok érdeklődnek a pornó iránt. Egy nagykanizsai szexshopban annak vezetőjétől, Vicától megtudtuk: igen népszerűek a pornó DVD-k, melyeket leginkább az idősebbek vásárolnak, akik nem értenek annyira az internethez, így online pornót nem tudnak nézni.

Egyelőre a túlzott pornónézés a népességgyarapodásban nem sok vizet zavar. A Központi Statisztikai Hivataltól megtudtuk: az elmúlt 5 évben stagnált a születések száma: 2014-ben 361 baba született, 2013-ban pedig 350. De volt 379 is, 2010-ben. Úgy tűnik tehát, a pornó hatására nem nőtt a gyermekvállalások száma – és nem is csökkent.


Júliusban és év végén a legaktívabbak

A kutatás arra is kitért, hogy a pornófogyasztók mely kifejezésekre keresnek rá a leggyakrabban, illetve az évnek mely szakában a legaktívabbak. Mint kiderült, július második felében tetőzik a forgalom, mi, magyarok ekkor keressük a legtöbb szextartalmat az interneten, de az év végi ünnepi időszak is kiemelkedőt nyújt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!