Hírek

2017.08.15. 16:55

Kelepelőt segítettek állítani somogyi "kertbarátaiknak"

NAGYATÁD - Az egy év alatt felhalmozott kertész-szőlész tapasztalataikat kicserélni somogyországi barátaikhoz látogattak a minap a Zalaegerszegi Hagyományápoló Kertbarát és Kulturális Egyesület tagjai.

Fincza Zsuzsa

Akárcsak Zalaegerszegnek, Nagyatádnak is a kertbarátkör az egyik legrégebbi civil szervezete, a két közösség kapcsolata is már négy évtizedes múlttal büszkélkedhet. Évente találkoznak, páros évben az atádiak jönnek Zalába, a páratlanon, miként idén is, a megyénkbeliek utaznak Somogyba. Ezúttal a szüretidőt köszöntő kelepelő állító ünnepségre kaptak meghívást.

- Nagyatádi barátaink az egykor a városhoz tartozó, ma már önálló település, Ötvöskónyi szőlőhegyén kaptak egy területet kis hegyi hajlékkal, amit egy praktikus, fedett tetejű pergolával bővítettek. Itt fogadtak bennünket saját termésű gyümölccsel, finom reggelivel. A délutáni ünnepség előtt bemutatták nekünk a környék nevezetességeit - mesélte Mrakovics Miklósné, a zalaegerszegiek vezetője.

Volt mit nézni. Az Árpád-korban is lakott Somogyszobon a nemrég megújult református templomban és a település legrégebbi épségben maradt épületénél, a Vilma-háznál néztek körül.

- A gyönyörű parkban álló tájház berendezését a falu és a környék lakói adták össze. A füstös konyha, a tiszta szoba, a kamra mellett van egy kemencés helyiség és egy teljesen berendezett kovácsműhely is. Felejthetetlen élményt jelentett valamennyiünknek a kaszói lombkorona tanösvényen tett séta is. Az idén májusban átadott létesítmény mintegy tíz méter magasban mutatja be a gyertyános-tölgyes erdő élővilágát, s ahogy felfele haladtunk a lépcsőn, olyan érzés fogott el bennünket, mintha a magassággal együtt nőnének a fák is - osztotta meg élményeiket Mrakovicsné.

Visszatérve az ötvöskónyi főhadiszállásra, az ünnepi ebéd és a kertvizit után került sor a "kelepelő állításra".

- Ez egy régi szőlőhegyi hagyomány - magyarázta a zalai kertbarátok vezetője. - Egy nagy farúdra felszerelnek egy szerkezetet, amely hasonlít a kézi kereplőhöz, csak propellerét a szél forgatja körbe és erős "kelepelő" hangot ad. Ezzel riogatják a gyümölcsöt, a szőlőt dézsmáló madarakat. Így nyár végén állítják fel a májusfa kitáncoláshoz hasonló ünnepség keretében. Most közösen emeltük a helyére, aztán énekeltünk, táncoltunk, mulatoztunk, s úgy búcsúztunk: találkozunk 2018-ban Zalaegerszegen!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!