Hírek

2017.06.01. 17:20

Kemence épült Rédicsen - A közösségi rendezvényeken használják majd

RÉDICS - Megépült az új kemence a kultúrház udvarán. A próbasütések után először a júniusi gyereknapon üzemelik majd be.

Korosa Titanilla

A település korábbi közösségi kemencéje megsérült, ezért lebontották és újat emeltek helyette. A munkát helyi mesterek végezték.

- A helyi közösségi életben fontos szerepe van a kemencének, hiszen a rendezvények alkalmával többször is használatba vesszük. Jó példa erre a gyereknap, amikor a programra érkezőket kínáljuk meg kemencés finomságokkal - tájékoztatta lapunkat Soós Endréné polgármester, majd azt is hozzátette: a munkát sikerült helyi vállalkozóval megoldani.

Balról Stokker Tamás, Soós Endréné polgármester és Tóth Attila a kemencénél
Fotó: Korosa Titanilla

- Az új kemencét Stokker Tamás és Tóth Attila építette - mondta a polgármester. - Ma már kevesen ismerik a kemencerakás mesterségét a fiatalok közül, szerencsére ők megtanulták egy idős kőműves mestertől és próbálják továbbvinni ezt a munkát.

Stokker Tamástól megtudtuk, hogy a rédicsi nem látványkemence, hagyományosan a régi építési módszerrel készült, paraszttéglából. A húsok és a tésztafélék sütésére ugyanúgy alkalmas. Használat előtt úgymond többször ki kell égetni, de a nyári gyereknapra már teljesen készen áll majd. A kemence tetőt már kapott, a tervek szerint oldalról is védetté teszik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!