Hírek

2016.08.01. 17:00

Kéményseprés új felállásban - A kéményeket a katasztrófavédelmi szolgálat ellenőrzi

Zalaegerszeg - Alapvetően átalakul a kéményseprői szolgáltatás, október elsejétől a megye 258 településén a katasztrófavédelem veszi át a feladat nagyobb részét. Ez azt jelenti, hogy a korábbi szolgáltató cégek elvesztik munkájuk zömét, mert a lakosságnál végzett kéményseprés, az úgynevezett sormunka a katasztrófavédelemhez kerül.

Arany Gábor

- Ez a munka tette ki feladataink 85-90 százalékát - közölte érdeklődésünkre a zalaegerszegi Lángőr 94 Kft. ügyvezetője, Havasi Zoltán. A cég 22 éve szolgáltat Zala megye 182 településén és jelzésértékű, hogy ez idő alatt nem történt halálos szén-monoxid mérgezés, illetve komolyabb kárral járó kéménytűz sem. A jövőről szólva elmondta, megszűnik az eddigi területi kötöttség, ezért elvileg az országban bárhol vállalhatnak kéményseprői szolgáltatást a nem lakossági ingatlanoknál, ami munkalehetőséget jelent számukra, de most még csak Zala megyében gondolkodnak. Azt azonban nem tudják, mennyi megbízásuk lesz, hiszen azoknál a lakásoknál is eljárhatnak, ahová céget jelentettek be.

Ez utóbbiak számáról viszont nincs még adat. A jogszabályi változások miatt dolgozóik egy részétől meg kell válniuk. A 28 alkalmazottból hétnek már június elején felmondtak, mert a gázüzemű berendezések kéményeit az eddigi egy helyett két évente kell felülvizsgálni, és ez lecsökkentette a feladatokat. Októberben további elbocsátás következik, a dolgozóik közül néhányan a katasztrófavédelemnél folytathatják, míg a többiek álláskeresők lesznek, mondta.

A lakosságot érintő kötelező tüzeléstechnikai felülvizsgálatokból kiszorulnak a cégek, s ezek költségeit az adófizetők állják majd (Fotó: ZH-archív)

A változásokról érdeklődtünk az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnál. Hajdu Márton tűzoltó alezredes, szóvivő válaszában közölte, a 2016. július elsején bevezetett új szabályozás értelmében a katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve látja el az ezzel kapcsolatos feladatokat az ország minden olyan településén, ahol korábban a katasztrófavédelem által kijelölt közérdekű szolgáltató biztosította az ellátást, továbbá ott, ahol az önkormányzat felmondta a közszolgáltatási szerződését. Ezzel egyidejűleg a lakosság számára végzett sormunka díjmentessé vált, valamint egységes ügyfélszolgálati rendszert alakítottak ki a katasztrófavédelem kéményseprőipari szervének szolgáltatási területén, szólt a tájékoztatás.

S mit kell erről a lakosságnak tudnia, illetve a többi fogyasztónak ? A szóvivő szerint az október elsejével elkezdődő munka első fontos lépése az ellenőrzések időpontjáról szóló kiértesítések eljuttatása lesz az érintett lakossághoz. Ennek legalább 15 nappal meg kell előznie a sormunkát, ami így Zala megyében október 18-án veszi kezdetét.

- Az ellenőrzések pontos útvonalát a közeljövőben fogjuk tervezni, amikor a területet ellátó korábbi szolgáltatótól megkapjuk az év során eddig elvégzett kéményellenőrzésekre vonatkozó adatokat - közölte.

Azt is megtudakoltuk, milyen esetekben ingyenes a szolgáltatás, mikor térítésköteles, milyen gyakorisággal kell/lehet igénybe venni?

- A sormunka, azaz a külön megrendelés nélkül, előzetes értesítést követően, rendszeres időközönként elvégzett kéményellenőrizés és tisztítás, valamint a négyévente elvégzendő műszaki felülvizsgálat ingyenes azon magántulajdonban lévő ingatlanhoz kapcsolódó kéményeknél, amelyik ingatlanban nincs bejelentett vállalkozás, egyéni vállalkozó, civil szervezet, és emellett a kéményseprőipari szerv által felajánlott első két időpont valamelyikében sikerül elvégezni az ellenőrzést - emelte ki.

Fontos, hogy a társasházakban, lakásszövetkezetekben az ellenőrzést a kéményseprők sormunka szerint végzik, ám a gazdálkodó szervezet székhelyeként vagy telephelyeként nyilvántartott albetétek (lakások, üzletek, helyiségek) után az arányosított költségtérítést kiszámlázzák.

- A gazdálkodó szervezetek részére egyeztetett időpontban, megrendelés alapján végzi a katasztrófavédelem a közfeladatot - emelte ki Hajdu Márton.

Mindezek mellett az ellenőrzések gyakoriságának vonatkozásában is változást hozott az új szabályozás. A tervezett sormunka jogszabályban meghatározott általános gyakorisága szerint az ellenőrzés a szilárd tüzelésű berendezésekhez kapcsolódó égéstermék-elvezetők esetében évente, a gázüzemű és a zárt rendszerű tüzelőberendezésekhez kapcsolódó kémények vagy kéményrendszerek esetén kétévente, a kémények teljes nyomvonalának műszaki felülvizsgálata pedig négyévente kötelező. Ezek alapján a használatban lévő tüzelőberendezésük típusa szerint évente, vagy kétévente kapnak majd értesítést az ellenőrzésről az érintettek.

Végezetül Hajdu Márton arról is beszámolt, hogy országosan 414 fővel (kéményseprők, ügyfélszolgálati és adminisztrációs munkatársak) kezdte meg működését a katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve, amelyhez Zala megye ellátására további munkavállalók felvételét tervezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!