Hírek

2017.01.25. 19:50

Megtiltották a kéményhasználatot, büntetnek is a hiba miatt

Karmacs - A faluban élő olvasónk otthonában az ellenőrzést követően három kéményből kettő használatát azonnali hatállyal megtiltotta a kéményseprő. Nehezen megoldható helyzetbe került ezzel a hetek óta tartó cudar hideggel dacoló Trájer Jánosné.

Varga Andor

- Ezt a házat még a nagyszüleim építették majdnem száz esztendeje, én meg negyven évnél régebben lakom itt, sohasem volt gond a kéménnyel - veszi elő a korábbi ellenőrzésekről szóló papírokat az asszony. - A napokban, január 10-én járt itt a kéményseprő, nem csinált semmit, csak kitöltötte a papírt, lefényképezte azt a kéményt, amiben szerinte benne van a gerenda - idézte fel. Az ellenőrzésről kiállított, Trájernénél hagyott tanúsítványon két, eltérőnek tűnő, nehezen olvasható hibakód szerepel: e szerint az egyik kémény állékonysága nem megfelelő (az hangzott el, hogy vakolatlan), a másik falába B-F tűzvédelmi osztályba tartozó építményszerkezet van beépítve. Nyomatékul a papírra még ráírta: két kéménybe a padláson faszerkezet bele van építve. Használni tilos!

- Aztán kaptam a levelet, hogy nyolc napon belül nyilatkozzam róla, hogy kijavíttattam a hibát, mert különben meg is büntethetnek - teszi elém a négyoldalas, január 17-én kelt végzést. Ennek szövegezése nem tartozik a legegyszerűbb olvasmányok közzé, de az semmiképpen nem tűnik ki belőle, hogy a gyors intézkedésen túl lenne más lehetősége az érintettnek. Nyilatkozni kell: kijavíttatta-e a hibát, megrendelte-e a műszaki vizsgálatot, ez megtörtént-e, valamint mutassa be a helyszíni műszaki vizsgálatot követően kiadott, a kémény használatát engedélyező iratot. Az is szerepel a végzésben, hogy a nyilatkozattétel megtagadható, No meg az is, hogy ha megjelölt határidőig az iratokat nem nyújtja be, akár 500 ezer forint eljárási bírság is kiszabható rá.

Csalóka a kép. A kémény tégláihoz valóban szorosan illeszkedik a szarufa, de nincs beleépítve, mutatja Világos Csaba
Fotó: A szerző

- Ilyen hidegben nemigen találni iparost, akit felfogadhatnék a munkára. Szerencsére egy ismerősöm a segítségemre sietett - tette hozzá.

A korábban tűzoltóként dolgozó Világos Csaba - aki egyébként a Zala Különleges Mentők Egyesület tagja - vállalta a szükséges munkák elvégzését, kivétel az állékonysági hiba megszüntetését, azaz a vakolást, mert az ilyen hidegben kivitelezhetetlen.

A történtek miatt érdeklődtünk a katasztrófavédelmi igazgatóságnál is. Cseresznyés Dániel sajtószóvivő közölte, megyénkben tavaly október 1-jétől, amióta az ingyenes lakossági kéményseprői szolgáltatás - sormunka - hozzájuk tartozik, számos esetben tiltották meg a kémény használatát az ott élők érdekében. Legtöbbször olyan mértékben elkátrányosodott vagy szerkezetileg annyira rossz állapotú kéményekről volt szó, amelyek bármelyik pillanatban kéménytüzet is előidézhettek volna, ami akár tovább is terjedhet. Három esetben szabtak ki büntetést, mert a tiltás dacára a kéményt újra használatba vették. Arra a kérdésre, hogy van-e mód a kijavításra adott 8 napos határidő meghosszabbítására - tekintettel például a tartós fagyra -, azt válaszolta, a határidő nem nyolc nap. Az érintett belátására van bízva, hogy mikor végezteti el a javítást.

Kedden pár óra alatt a munkák végére jutott Világos Csaba, a kifogásolt faszerkezetet másikkal váltotta ki. Az azonban már az átalakítás elején kiderült, hogy nem voltak a szarufák a füstjáratban. Az egykori mester ugyanis a kéményt picit oldalra elhúzva építette fel, és elkerülte a tető faszerkezetét, igaz, ez csak alapos szemrevételezés után vált nyilvánvalóvá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!