Hírek

2016.03.17. 17:56

Kérdések és vádak földvásárlásügyben - Vigh László jelezte, pénteken tájékoztatja a sajtót

Felsőrajk - Hosszú cikkben számolt be az Origo csütörtökön arról, hogy Vigh László országgyűlési képviselő ötezer forintért vásárolt vissza a helyi önkormányzattól 3 hektárnyi földterületet, amelyet előzőleg uniós forrásból kármentesítettek.

Zalai Hírlap

A képviselő péntekre ígért tájékoztatást az ügyben.

A cikk szerint a terület korábban is az országgyűlési képviselő (a korábbi felsőrajki polgármester) családjának tulajdonában volt. Egykor szemétlerakó működött rajta, s ennek rekultivációját végezték el uniós támogatással, így csak ideiglenesen cserélt gazdát a föld. Az Origo, mint az a cikkben olvasható, az ingatlanügyletet az állami hirdetmény-adatbázisban, a Magyarország.hu-n vette észre.

A cikk megjelenését követően több ellenzéki párt, illetve politikus is megnyilatkozott az ügyben. Az Együtt – a párt szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye szerint – feljelentést tesz Vigh László földjeivel kapcsolatban „csalás és színlelt szerződés bűncselekmények alapos gyanúja miatt".

A Demokratikus Koalíció választókerületi elnöke, Keresztes Csaba úgy fogalmazott: „látható, hogy a Brüsszelre mutogató fideszesek a legkülönfélébb módokon teszik zsebre az EU-s pénzeket". Keresztes Csaba szerint Vigh László méltatlanná vált a zalaegerszegiek és a környékbeliek képviseletére. Közleményében felszólította a parlamenti képviselőt, álljon ki a nyilvánosság elé és tisztázza, hogy a felsőrajki önkormányzat valóban EU-s források felhasználásával kármentesítette-e volt földjét, s a területet valóban 5000 forintért vásárolta-e vissza az önkormányzattól. Egy későbbi közleményében a DK helyi vezetője azt is írta, hogy a képviselőnek „az utolsó forintig vissza kell fizetnie a jogosulatlanul felhasznált közpénzt".

Pete Róbert, a Jobbik zalaegerszegi elnöke és önkormányzati frakcióvezetője szintén sajtóközleményt adott ki csütörtökön az Origo cikkére reagálva. Mint írta, döbbenettel olvasták a történteket. „Azt hiszem, Vigh László képviselő úrnak ideje magyarázatot adni tevékenységéről. Hogy lehet három hektár földet 5000 forintért megvásárolni? Erkölcsileg nem érzi aggályosnak, hogy közösségi pénzen rakatja rendbe a saját földbirtokát? Vajon jogilag ez az ügylet megállja a helyét?" – fogalmazott a Jobbik politikusa, aki szerint erkölcsileg az egyetlen helyes lépés, ha a nevezett három hektár föld Felsőrajk tulajdonában marad, s azon az önkormányzat munkahelyteremtő tevékenységbe kezd. Ugyanakkor – tette hozzá Pete Róbert – a jogi folytatás sem elképzelhetetlen, ha a jogászok úgy ítélik meg, hogy törvénytelenség történt.

Vigh László képviselőt telefonon értük utol. Mint elmondta, csütörtökön a Parlamentben volt, ezért nem nyílt  lehetősége sajtótájékoztatón reagálni a cikk állításaira, de ezt pénteken megteszi. Jelezte, hogy tájékoztatóján egyértelműen tisztázni fogja a földvádakat. A fejleményekről beszámolunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!