Hírek

2016.05.18. 15:11

Keserű szájíz vár a bagósokra - újabb leszokásra ösztönző intézkedések a dohányzás visszaszorítására

Zalaegerszeg - Május 20-tól, azaz péntektől újabb dohányzást érintő korlátozások lépnek életbe hazánkban. Az aktuális intézkedések az e-cigaretta használatára vonatkoznak, az év végétől pedig életbe lép az ízesített termékek gyártásának tilalma.

Magyar Hajnalka

Az EU-s irányelvekkel összhangban álló változásokról Demjén Tibort, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet Dohányzás Fókuszpontjának vezetőjét kérdeztük.

– Május 20-án lépnek életbe az elektronikus cigaretták használatát szigorító szabályok. A lényeg: zárt légterű közforgalmi helyeken (munkahely, étterem), illetve bizonyos nyílt légterű közforgalmi helyeken (játszótér, aluljáró) egyaránt tiltott lesz az e-cigaretta használata – kezdi Demjén Tibor. – A korlátozás vonatkozik azokra a „dohányzást imitáló elektronikus eszközökre” is, amelyek beszippantott párája nem tartalmaz nikotint.

Gyakorlatilag tehát ugyanaz a tiltás lép életbe az e-cigaretta használatra, mint ami érvényben van a dohánytermékek fogyasztására. Az ÁNTSZ az ellenőrzések során 20-tól 50 ezer forintig terjedő egészségvédelmi bírságot szabhat ki, ha valaki tiltott helyen használja az elektronikus cigarettát. Felmerülhet a kérdés, miért volt szükség a szabályozásra, amikor az e-cigi nem bocsát ki égésterméket, bizonyos fajtái pedig nikotint sem tartalmaznak.

Kovács Veronika öt éve váltott a hagyományosról elektronikus cigarettára. Nem örül, hogy péntektől ő is csak a kijelölt helyeken dohányozhat (Fotó: Katona Tibor)

– Azért, mert a használatuk során beszívott aeroszol toxikus és rákkeltő anyagokat is tartalmaz, egyebek közt formaldehidet is kimutattak benne – indokol a szakember. – Az igaz, hogy az ártalmas anyagok koncentrációja jóval alacsonyabb, mint a klasszikus dohánytermékekben, azonban egyelőre csak rövid távú tapasztalat és kevés tanulmány áll rendelkezésre. Ezek alapján viszont indokolt a fokozott óvatosság. Jelenleg nem jelenthető ki, hogy közép vagy hosszú távon, halmozott expozíció esetén, tehát amikor egyidejűleg több vegyület éri a szervezetet, nem veszélyes az aktív és a passzív belégzőkre. Ráadásul a beszippantott, majd kifújt aeroszol részecskéinek mérete 2,5 mikron alatti, ami a kémiai összetételtől függetlenül már önmagában is kockázatot hordoz. Az ilyen kisméretű részecskén ugyanis nem csak lejutnak a tüdőbe, de ott lerakódva felhalmozódnak.

Létezik további indok is a korlátozásra. A Nemzetközi Ifjúsági Dohányzás Felmérés magyarországi adatai szerint, a 13-15 éves korosztályból az amúgy cigarettát sosem próbáló gyerekek 4 százaléka használ e-cigit.

Demjén Tibor: - Az elektronikus cigaretta sem veszélytelen

– Evvel az eszközzel tehát egy új kapu nyílt meg a nikotinfüggők táborának gyarapítására – részletezi a szakember. – Minden módon szeretnénk felhívni a társadalom figyelmét arra, hogy az elektronikus cigaretta sem veszélytelen. A fiatalok különösen könnyen a rabjaivá válhatnak, hiszen több mint 600 féle ízesítésben létezik, s az új modellekkel már (bluetooth kapcsolattal) zenéket lehet lejátszani, cserélni, valamint az okostelefon is kihangosítható.2016. december 31. újabb fontos dátum, ekkortól tilos gyártani a karakteres (gyümölcs, fűszer, gyógynövény) ízesítésű cigarettákat és cigaretta dohányokat. 2017. május 20-tól pedig már a kiskereskedelmi forgalomban sem jelenhetnek meg ezek a termékek. Kivételt képeznek a mentolos ízesítésű cigaretták, amelyeknél 2020. május 20-tól lép életbe a tiltás.

A halasztás oka az, hogy a mentolos cigaretták uniós értékesítési volumene meghaladja a 3 százalékot, s a piacról való hirtelen kivonásuk igen jelentős fogyasztói visszatetszést keltene. Emellett a rendelkezésre álló idő a dohányiparnak is lehetőséget ad az átállásra.

A füstszűrőbe ágyazott összeroppantható kapszulák alkalmazását az uniós irányelv nem tiltja, de létük okafogyottá válik, hiszen nem tartalmazhatnak ízesítést, így mentolt sem, valamint dohányt, illetve nikotint sem.

– A magyar kormány azt szeretné, hogy a mentolra vonatkozó tilalom a jelzett dátumnál korábban lépjen életbe, valamint a kapszulák se legyenek engedélyezve, ennek érdekében egyeztetéseket kezdeményez az unió bizottságával – teszi még hozzá Demjén Tibor.

Mint elmondja, az ízesített dohánytermékek ellen azért vették fel a harcot, mert különösen a fiatalok és a nők körében megkönnyítik a rászokást és növelik a dohányzók számát. A cigaretta íze alapvetően keserű, ami a legtöbb ember számára taszító. Ám ha ezt a legváltozatosabb aromákkal elfedik, akkor olyanok is rászoknak a dohányzásra, akiket amúgy elriasztana a keserű füst.

– A mai cigarettakínálat mind megjelenésében, mind az adalékanyagok tekintetében szofisztikáltan manipulált – halljuk. – A mentol alkalmazása különösen rafinált megoldás. Könnyíti az inhalációt, a nikotin felszívódását, ugyanakkor a frissesség érzetét kelti. A dohányipar máris keresi a kiskapukat a tilalom utáni visszacsempészésére, például a cigarettára helyezhető mentolcsík formájában.

Az egységes csomagolás – erre mutatnak példát képeink – 2019. május 20-tól lép érvénybe hazánkban. A nagyobb méretű elrettentő képek és szövegek azonban már egy év múlva megjelennek a dobozokon

Visszatartó erőt remélnek a cigaretta és cigarettadohány egységes csomagolásától is, ami Magyarországon 2019. május 20-tól lép teljes körűen érvénybe.

– Az egységes csomagolás azt jelenti, hogy a dobozon nem lehetnek logók, márkára jellemző színek, grafikai elemek, s ugyanez vonatkozik a cigarettaszálakra is. A gyártók nem örülnek ennek, hiszen az elmúlt száz évben rengeteget költöttek a saját brand-jük felépítésére. A legnagyobb márkák ezt olyan sikerrel tették, hogy már státusszimbólumként szerepelnek a köztudatban. A kötelező egységes csomagolásra még két évet várni kell, ám addig is fokozzuk a dobozokon szereplő figyelmeztetések elrettentő erejét. 2017. május 20-tól ugyanis csak olyan cigaretta árusítható, amelynél a doboz mindkét fő oldalának 65 százalékán elriasztó tartalmú fotó és felirat látható. Negyvenkét féle kép-szöveg kombinációval találkozhatnak majd a dohányosok, s mondhatom, egyik sem szívderítő. Emellett a leszokást segítő információkat is – leteszemacigit.hu, 06 40 200 493 – szerepeltetni kell majd a csomagoláson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!