Hírek

2017.08.23. 10:58

Jé, tenger! - Csángó gyerekek nyaralnak a Balatonnál

Ismerkednek a környék nevezetességeivel, szórakoztató programokon is részt azok a csángó gyermek, akik a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat jóvoltából nyaralnak a Balatonnál.

Keszey Ágnes

Kedden érkezett Keszthelyre a 45 rászoruló gyermek, legtöbbjük még nem járt Magyarországon A nyaralás összes költségét egy hazai bank támogatásából finanszírozza a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat

- Megbízásunkra a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége választotta ki a gyermekeket. A tábor célja, hogy jól érezzék magukat, tanuljanak és szeretnénk nekik a helyi kultúrát bemutatni. Amikor először látták meg a Balatont, sokan mondták: jé, tenger! - mondta Polgár Róbert. a nyaralást szervező NGYSZ munkatársa. A csoport meglátogat több keszthelyi és térségbeli nevezetességet, ismerkednek Budapesttel is. Fürdőznek, hajóznak, boboznak, kézműves és furulyával kísért táncos programokon, vasárnap pedig a keszthelyi Fő téri templom szentmiséjén is részt vesznek.

 

Az első nap estéjén a gyerekek vidámparkban is voltak. Képünkön Polgár Róbert és Csilip Lóránt Fotó: Keszey Ágnes

Az egyik kisfiú, Csilip Lóránt Gyimesbükkről érkezett.

- Ott az élet nagyon jó, szeretem a falut, friss a levegő, jó a hegyen lenni - mesélt otthonáról. Izgatottan várta a nyaralást, szülei azt mondták neki: menjen, lásson világot.

– A mai nap a legjobb, hogy ide értünk szerencsésen és Isten megsegített. A délután is nagyon jó volt, fürödtünk, megtanítottak úszni és voltam szaunában- mondta mosolyogva az érkezés napjának estéjén .

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!