Hírek

2017.04.22. 11:54

Megalakult a mentőcsoport, kitisztították a patakmedret

Keszthely – A Georgikon majormúzeum élménygazdasága mögött húzódó Csókakői patak medrét tisztította ki a települési önkéntes mentőcsoport.

Keszey Ágnes

Több mint húsz fővel alakult meg a keszthelyi települési mentőcsoport. A tagok pénteken tettek esküt, majd szombaton rögtön munkába is álltak, hiszen részt vettek az úgynevezett rendszerbeállító gyakorlaton.

A katasztrófavédelmi szervezet irányításával a Csókakői patak egy szakaszát tisztították meg a Georgikon Majormúzeum mögötti területen. Az önkéntesek fő feladata, hogy részt vegyenek a településen jelentkező veszélyhelyzetek elhárításában.

– Most ároktisztítás és tereprendezés van folyamatban. Általában gyakorlatoknak olyan helyszínt szoktunk választani, ami a település érdekét is szolgálja – mondta a csoport első gyakorlatának helyszínén Laczikó Károly, a katasztrófavédelmi szervezet keszthelyi kirendeltségének vezetője.

Vörös Tibor, Riba Lajos és Turupoli Tamás is tagja a keszthelyi önkéntes mentőcsapatnak Fotó: Keszey Ágnes

Az önkéntesek négyszáz méter hosszú, tíz méter széles területen dolgoztak: füvet kaszáltak, a mederben lévő törmelékek, hulladékok, ágak eltakarítása és veszélyes fák kivágása, majd ezek elszállítása is megtörtént. Kézi erővel és gépek segítségével is dolgoztak a területen.

– Az esőzések során a gazos árokpartok fel tudják duzzasztani a vizet, úgy, hogy utána házakat önthet el, gyakorlatilag ezt szimulálják és ennek a megelőzését gyakoroljuk- tette hozzá Laczikó Károly, utalva más települések ehhez hasonló gyakorlatára is. Több helyen adódnak ilyen problémák, de – mint a gyakorlatok utáni tapasztalatok igazolják – lehet tenni ezek megelőzésért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!