Hírek

2017.06.30. 14:32

Emlékezés és elismerések – Semmelweis nap Keszthelyen

A magyar egészségügy napját Keszthelyen is megünnepelték: a Városi Kórház pénteken tartotta ünnepségét. Az eseménynek – melyen elismeréseket is átadtak – a Balaton Színház adott otthont.

Keszey Ágnes

A keszthelyi Város Kórház ünnepségén dr. Kvarda Attila főigazgató köszöntőjében úgy fogalmazott: az egészségügyben három időszámítás is van: a naptári év – mely mindenkinek a magánéletet, a  családdal töltött időt jelenti, van a finanszírozási év, amikor az október és a november számolgatással telik, várva a volumenkorlátokat, a harmadik pedig a Semmelweis-év, melynek fordulója július elseje, a magyar egészségügy napja.

dr. Doma Imre mondott ünnepi beszédet

- A keszthelyi kórházban közel 300 ezer járóbeteget és mintegy 6 ezer fekvőbeteget  látunk el , 2600 műtétet végzünk el egy év alatt. Mindez az egyéni teljesítményeket és a közösség teljesítését is nagyon szépen mutatja  – szólt a számokról a kórház vezetője. Szavait követően Ruzsics Ferenc polgármester mondott személyes hangvételű köszöntőt, méltatva az egészségügyi dolgozók munkáját, majd dr. Doma Imre főorvos ünnepi beszédében felidézte Semmelweis Ignác életét és hasonlította össze a korabeli, 19. századi körülményeket a maiakkal.

dr. Ódry Péter,  dr. Konrád Ibolya  és dr. Thán Ede

- Ma a kórházba került beteg a lehető legjobb ellátásban részesül minden szakterületen, a bajbajutottakat korszerűen szervezett mentőszolgálat juttatja a legmegfelelőbb ellátóhelyekre. Semmelweis korában leginkább a nincstelenek, a súlyosan fertőző és a pszichiátriai betegek kerültek. Az akkori Magyarország területén évente körülbelül 600 ezer szülés zajlott le, egy éves korukat körülbelül 150 ezren nem élték meg. A közvélemény legtöbbször jobban félt a kórházba kerüléstől, mint a kezelendő betegség következményeitől. Semmelweis orvosi ténykedése során nagyon korán felfedezést tett, miszerint a szülészeti klinikákon 10-20 százalékos anyai halálozás oka a nem fertőtlenített kézzel való vizsgálatok, melyekkel a legjobb szándék ellenére anyák százezreinek halálát éppen a rajtuk segíteni akaró orvosok okozták. Pofonegyszerűnek tűnő eljárásával, a klórvizes kézmosással ezt 1-2 százalékra csökkentette rövid időn belül.

Főorvossá nevezték ki dr. Csillagné dr. Spengler Ellent (jobbra), mellette dr. Kvarda Attila

Nagyszerű elődeink úttörő munkássága alapot teremtett, hogy ma, a XXI. században világszínvonalú egészségügyünk lehessen. Hol vagyunk már kezelhetetlen és megelőzhetetlen szepszis által korlátozott gyógyítási lehetőségektől? Fájdalomcsillapítás, érzéstelenítés, transzfúzió, antibiotikumok, transzplantáció, minimál invazív sebészet, robottechnikák, korszerű képalkotó eljárások, távleletezés -sorolni sem lehet a mai lehetőségeket – mondta el dr. Doma Imre beszédében.

Az ünnepségen főorvossá nevezték ki  dr. Csillagné dr. Spengler Ellent, adjunktussá dr. Krassói Katalint.

Adjunktusi kinevezést kapott dr. Krassói Katalin

Főigazgatói dicséretet érdemelt ki dr. Doma Imre, dr. Ifi Ferenc, Berei Magdolna, Csonkáné Borsos Rita Mária, Gyurka Hajnalka, Kardos Lajos, Károlyné Soós Mónika, Kassainé Takács Erika, Nyers Tihamérné, Szekér Szilvia, Szimeiszter Istvánné, Szűcs Ferencné, Tóth Andrásné. Ezen az ünnepségen adta át Magyar Orvosi Kamara Zala Megyei Területi Szervezete jutalmát dr. Ódry Péter, a szervezet keszthelyi vezetője két nyugalmazott orvosnak: dr. Konrád Ibolyának és dr. Thán Edének. A Semmelweis-napi rendezvény fényét emelte a Salva Regina Kórus műsora.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!