Hírek

2017.03.29. 15:54

Megújult a keszthelyi vasútállomás

Megújult, akadálymentesített épület, kerékpártárolók, összehangolt buszos és vasúti utastájékoztató rendszer – ezek az újdonságok fogadják a vasútállomásra érkezőket. A felújított, átalakított épületet szerdán adták át.

Keszey Ágnes

Közel 470 millió forint ráfordítással korszerűsödött az 1903 óta álló, s legutóbb 1962-ben újjáépített állomásépület. A mellette lévő tér új burkolatot kapott, akadálymentes bejárat és parkoló, valamint biciklitároló épült, megújult a váróterem és a homlokzat is. Az energiahatékonysági szempontokat figyelembe véve készült el a hőszigetelés, megújuló energiával működő fűtési és hűtési rendszereket és gazdaságos üzemeltetést biztosító WC-öblítést, csapokat, LED-es világítást, jelenlétérzékelős kapcsolókat alakítottak ki.

Ruzsics Ferenc polgármester és Manninger Jenő országgyűlési képviselő is szólt a beruházás fontosságáról a szerdai avatóünnepségen, a fejlesztés részleteit pedig Pál László, a vasúttársaság vezérigazgató-helyettese ismertette. Felidézte: 2013-ban indult az állomásfejlesztési program, melynek keretében közel 25 állomás újult meg csaknem tíz milliárd forintos ráfordítással, döntően uniós forrásból. A több mint 480 négyzetméter alapterületű keszthelyi vasútállomást és kiegészítő épületeit is e projekt keretében korszerűsítették. Ez a Balaton egyik legforgalmasabb állomása: nyaranként napi ötezer utas is megfordul itt.

A felújítás tervezése 2013-ban kezdődött, a közbeszerzési eljárás 2014 második felében zajlott, a kivitelezést pedig 2015 elején kezdték meg. A munkálatok a tervezettnél jóval tovább tartottak, hiszen az eredeti befejezési határidő 2015 év vége lett volna. Ennek okairól, illetve a felújítási munkálatokról a kivitelező cég, az SZ-L Bau Építőipari és Kereskedelmi Kft. ügyvezető-igazgatója, Szencz Lajos szólt. Mint elmondta: a munkálatok közben olyan előre nem látható problémák jelentkeztek, melyek újratervezést, kiegészítő közbeszerzési eljárást és több pótmunkát igényeltek. Az átadón elhangzott, hogy gondoskodtak az állomásépületnél élő fecskék védelméről: műfészkeket és védőhálót szereltek fel, hogy a felújítás ne zavarja a madarakat.

Fotó: Keszey Ágnes

A MÁV közlése szerint a felújított keszthelyi épületet a Tapolca felől, illetve közvetlenül Balatonszentgyörgyről vasúton érkezők már most is használhatják, azonban a Balaton déli partján utazók legkorábban június 17-től láthatják a vonatokról leszállva, mert pályarekonstrukciós munkák miatt, a nyári menetrend életbe lépéséig pótlóbuszok szállítják az utasokat Szántód-Kőröshegy– Balatonszentgyörgy–Keszthely között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!