2017.07.25. 14:38
Készül a csalamádé Bánokszentgyörgyön - Bőséges termény az önkormányzat által gondozott veteményeskertben
BÁNOKSZENTGYÖRGY - Bőséggel termett uborka az önkormányzat által gondozott veteményeskert egyikében. A zöldséget, ahogy a többi termést, helyben értékesítik, ám az uborkából a kínálat túlnő a keresleten. A felesleget nem a sutba dobják, hasznosítják: csalamádét készítenek belőle, amiből az idősek és a rászorulók is fogyaszthatnak.
Finom, ecetben áztatott hagyma és uborkaillat árad a település központjában lévő egykori panzió, jelenleg felújítás alatt álló közösségi ház épületéből. A konyhában a helyben termelt, ugyanakkor nem értékesített zöldségeket dolgozzák fel a közfoglalkoztatottak.
– A panzió mögött közel két hektáros területen nevelünk idényzöldségeket – mondta Baumgartner László polgármester. – Szerencsére idén dömping volt a tökfélékből: a cukkinin, a spárgatökön túl svéd-, kígyó- és salátauborkából is – tette hozzá. – Utóbbiból mintegy hetven kilogrammot takarítottunk be. Eladni nem tudtuk mind.
Ezért döntöttünk amellett még korábban, hogy idén első ízben saját felhasználásra, nem kereskedelmi forgalomba, savanyúságot készítünk –összegezte a falu első embere.
Baumgartner László jelezte: különböző rendezvényeken, így az idősek napján, a falu lakói falatozhatnak majd a csalamádéból, ugyanakkor rászoruló családoknak, valamint a környékbeli szociális intézményeknek is ajándékoznak a savanyúságból.
Egy ötvenliteres műanyag „vájdlingot”’ reszeltek tele uborkával és hagymával a közfoglalkoztatottak. Nyolc darab ötliteres üveg savanyúság már a polcon sorakozik. A spájz mellett a hűtő sem marad üres: gyalult cukkinivel és spárgatökkel töltik fel.