Hírek

2016.04.24. 16:54

Két napon át ropták a versengő táncosok

Zalaegerszeg – Pénteken és szombaton este megtelt a Hevesi Sándor Színház nézőtere és színpada, ahol immár XXVII. alkalommal rendezték meg a Zalai Kamaratánc Fesztivált.

Hajdu Péter

A kétévente meghirdetett fesztivál híres az országban, a táncosok, koreográfusok tudják, hogy Zalában az elmúlt évtizedekben megfordult mindenki, aki számít a szakmában.

– Ez a fesztivál fontos szerepet tölt be a hazai néptáncban, és aki itt egyszer díjat nyer, onnantól már könnyebb a pályafutása, mert az itt szerzett díj rangot jelent a szakmában. Az idei fesztiválra húsz táncegyüttes érkezett, amelyek huszonnyolc produkciót mutatnak be, három versenyprogramban – mondta Rácz Petra, a Zalai Táncegyüttes elnöke.

A XXVII: Zalai Kamaratánc Fesztiválra érkező csoportok pénteken és szombaton este mutatták be produkcióikat a Hevesi Sándor Színházban, a két napon százötvenen léptek fel a hat tagú zsűri és a közönség előtt.

– Két kategóriában indítottuk a versenyt. Autentikus néptáncban, amire jellemző, hogy kevésbé terhelt színpadi dramaturgiával, gondolatokkal, mondanivalóval. Ebben a kategóriában tisztán, természetesen a néptánc bemutatására összpontosítanak. A másik a táncszínház, ami már történetet mond el, és elvontabb egy kicsit – ismertette a fesztivál kiírásában megjelölt lehetőségeket, illetve elvárásokat Rácz Petra.

Képünkön az angyalföldi Vadrózsák Táncegyüttes bemutatójának egy pillanata látható

– Ez az alkotó koreográfusok fesztiválja, ahol prés alatt dolgozó csapatok munkáját tudjuk bemutatni. Az amatőr táncegyüttesek általában 10-15 párral dolgoznak, nagyegyüttesi munkát végeznek. Itt Zalaegerszegen a kamaratánc fesztiválon mindenképpen valamilyen művészi kiindulási pontot kell találniuk az alkotóknak, koreográfusoknak, együttesvezetőknek. Ezért nagyon izgalmas a kamaratánc fesztivál. Itt az alkotások versenyeznek, a kortárs művek és az autentikus darabok. Kitágult a fellépők köre, jöttek profi együttesekből is versenyzők, a Magyar Állami Népi Együttesből, a Hagyományok Házából, továbbá a Magyar Nemzeti Táncegyüttesből is. Továbbá aktivizálódik az ifjúság, a táncművészeti főiskola növendékeinek csoportja is eljött Zalaegerszegre, megméretni magát. Nagyon érdekes darabok születtek. Volt olyan együttes, amely egy kicsit elbízta magát, és láttuk, hogy még nem kész egy ilyen országos fesztiválra. Természetesen őket is biztattuk, tanácsként megmondtuk nekik, tanuljatok, és azt is, mire figyeljenek, mit gyakoroljanak. De olyan előadás is volt, aminek letaglózott a művészi hatása – mondta Zsuráfszky Zoltán, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetője, a zsűri elnöke. A találkozón több mint tíz díjjal jutalmazták a teljesítményeket. A Zalai Táncegyüttes Együttesi Nívódíjban részesült. az angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttestől Fundák Kristóf és Fundák-Kasza Lili, kapta meg a Kiemelt Koreográfusi Nívódíjat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!