Hírek

2014.07.23. 14:35

Két új mentőállomás épül: A zalalövőit jövő nyárra ígérik, a söjtöriről nem tudni, mikor készül el

Zalalövő, Söjtör – Az Országos Mentőszolgálat közlése szerint a zalalövői mentőállomás 2015 nyarára készül el, és leszögezték, hogy a söjtörit is meg szeretnék valósítani.

Szabó Judit

Erről Győrfi Pál, a mentőszolgálat kommunikációs és PR igazgatója tájékoztatta lapunkat, levélben válaszolva a két új zalai mentőállomás kialakításával kapcsolatban feltett kérdéseinkre. Közölte, hogy a fejlesztések egy támogatással zajló országos program keretében valósulnak meg.

Zalalövőn a nemrég kezdődött régészeti munkák során római kori épületmaradványok kerültek elő, s ez indokolttá teheti a leendő mentőállomás áttervezését. A folyamatban lévő ásatások eredményének függvénye, hogy szükség lesz-e erre, írta a szóvivő, hozzátéve, hogy a tervezés a régészeti munkák befejezése után folytatódhat.

Az építési engedély hatályosságával kapcsolatos kérdésünkre jelezte, hogy a területen elindult előkészítő munkákkal az építés jogi értelemben megkezdettnek minősül, így négy év áll rendelkezésre a kivitelezés befejezésére. A közleményből ugyanakkor kiderül, hogy nem akarnak ilyen sokáig várni: a zalalövői mentőállomás 2015 nyarán megkezdheti működését, írta a mentőszolgálat.

Zalalövőn megkezdődött a régészeti feltárás a leendő mentőállomás területén. Már találtak római kori épületmaradványokat, de még nem tudni, hogy emiatt át kell-e tervezni az épületet. Fotó: Pezzetta Umberto

Tavaly még Zalalövő és Söjtör esetében is 2014 augusztus végi befejezésről volt szó, de a söjtöri állomás építése még ma sem kezdődött el. Erről a beruházásról a mentőszolgálat annyit közölt, hogy jelenleg a kivitelezőre vonatkozó közbeszerzési eljárás előkészítése van folyamatban.

Leszögezték, hogy mindkét fejlesztést meg kívánják valósítani a kiemelt uniós projekt keretében, s a zalalövői és a söjtöri mentőállomást is teljesen felszerelt állapotban adják majd át. Két-két új mentőgépjárművet szereznek be (egy 12 órás és egy 24 órás szolgálati idejű lesz az állomásokon), s a megyében egy mentőorvosi kocsit is szolgálatba állítanak. (Az utóbbi egy személyautó, amelynek a felszereltsége a rohamkocsiéval azonos, de csak egy mentőorvos, esetleg még egy gépkocsivezető teljesít rajta szolgálatot.)

A terület mentési színvonalát az átmeneti időszakban is emelik a két épülő mentőállomásra vásárolt, de Lentiben, Letenyén és Pacsán már szolgálatba állított korszerű mentőgépkocsik, tájékoztatta lapunkat az Országos Mentőszolgálat.

A program 10,94 milliárd forinttal támogatja a hazai sürgősségi ellátás fejlesztését. Ebből a keretösszegből 18 megyében hajtanak végre beruházásokat: 22 új mentőállomást építenek, hatvanat korszerűsítenek, eszközöket vásárolnak és oktatási célokat finanszíroznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!