Hírek

2017.06.04. 08:11

Kétszáz milliárd forintot költenek 2020-ig a hazai köznevelési infrastruktúra fejlesztésére - Palkovics László Zalában

Zalegerszegen tartott sajtótájékoztatót vasárnap reggel Palkovics László az Emberi Erőforrások Minisztériumának zalai származású oktatásért felelős államtitkára.

Arany Horváth Zsuzsa

Palkovics László először is köszönetet mondott  a tanároknak, akik a jövő zálogát, az ifjúságot  nevelik-oktatják egy olyan dinamikusan változó világban, amely számos előre nem látható kihívás elé állítja a jövő felnőttjeit. Akiket a tanáremberek úgy motiválnak, hogy képesek legyenek tudásukkal  alkalmazkodni a folyamatosan változó feltételekhez. Az államtitkár saját zalai tanárainak is köszönetet mondott, többek között a zalaegerszegi Zrínyi-gimnáziumban őt tanítók előtt tisztelgett.

Előljáróban szólt a zalai megyeszékhelyre települő járműipari tesztpályáról, amely nem működhet majd itteni, magas szintű tudásra szert tevő fiatalok nélkül.

Fotó: Pezzetta Umberto

A kormány a tanárok mellett áll, mondta a politikus, az elmúlt időszakban is meghallgatta kritikai észrevételeiket, véleményük alapján változtat az oktatás feltételrendszerén. Sok kritika érte a közelmúltban az iskolarendszer átalakítását, mára az idő igazolta, az önkormányzati helyett az állami fenntartás ad stabil működési hátteret.

A költségvetés számairól is szólt: 2020-ig a körülbelül 200 milliárd forintot fordítanak az oktatási infrastruktúra fejlesztésére, ebből 90 milliárd jut az intézmények eszköz és épület

infrastruktúrájára, ott, ahol megfelelő a gyermeklétszám. Hatvan  milliárdot szánnak új iskolákra, 30-at pedig régiek felújítására, valamint  bútorok, eszközök vásárlására.

Emellett folyik a geoprogram, amelynek keretében 20 milliárd forint értékben energetikai fejlesztés zajlik.

Fotó: Pezzetta Umberto

A digitális írástudás szélesítése érdekében a tervek  szerint a központi régión kívül 45 milliárdot fordítanak az iskolai számítástechnikai és internetelérési feltételeinek javítására,  Wi-Fi lefedettség teljes körüvé tételére. A mintaprojekt keretében az 5. osztályosok például a projektidőszak végén már nem tankönyveket, hanem interaktív tanulásra alkalmas táblagépet kapnak.

A budapesti és a központi régióban 7,5 milliárdot szánnak ugyanerre a feladatra.

Öt éve vezették be a Nemzeti Alaptantervet, a tapasztalatok és a törvényi kötelezettségek alapján Csépe Valéria vezetésével megkezdődött az új NAT kidolgozása, a remények szerint 2019-től már eszerint zajlik a hazai közoktatás.

A tanárképzésre térve Palkovics László jelezte, a középiskolások számára ismét vonzónak tűnik a tanári pálya, 26 százalékban tanári és bölcsész szakot választanak a továbbtanulásukhoz. A tanári továbbképzést az egyetemekhez rendelik, amit a központi költségvetés fedez a felsőoktatás számára.

Fotó: Pezzetta Umberto

A 2018-as költségvetési törvény szerint összességében 120 milliárd forinttal több került az oktatásügyre, mint korábban, amely összesen 2000 milliárd forint.

2018 januárjától 15 milliárd forint segít javítani a hazai egyetemi hálózat kiváló teljesítményét, egyebek mellett azért, hogy előbbre kerülhessenek a nemzetközi ranglistán.

A pedagógusbérek rendezését 2013-ban alakította ki a kormány, 2017 szeptemberétől plusz 45 milliárd kerül a pedagógusbérekre, azért, hogy a diplomás átlagbér 80 százalékát meghaladhassa a fizetésük. Ez a szint megfelel az OECD országok átlagának is.

Folytatódik a TTT-program, 9 milliárdos, tanterem, tanuszoda, tornaterem építését szolgáló forrással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!